DVSC: Három „NER-csapaton” keresztül vezethet az út Európába?

Sport

A hétszeres bajnok DVSC idei szezonját tökéletesen példázta a múlt hét előtti miskolci hullámvasutazás. Idén tavasszal nem igazán tudtak a piros-fehérek egyenletes teljesítményt nyújtani, a DVTK-meccs lefújásának pillanatában pedig a legtöbben képletesen elengedték a szezont. Legalábbis ami a nemzetközi kupás törekvéseinket illette. Csakhogy aztán ezen a hétvégén felcsillant némi remény a negyedik hely megszerzésére, köszönhetően a jelenkori magyar bajnokság egyik sajátosságának: a körbeveréseknek.

Az Újpest kipipálva, három forduló még a végéig

De, hogy mennyi mindennek kell együtt állnia egy ilyen új helyzethez, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy kezdésként a Zalaegerszeg tett egy szívességet a Puskás Akadémia egygólos legyőzésével, majd vasárnap a kiesés ellen nagyon menekülő Kisvárda is nagy meglepetésre egy tizenegyessel legyűrte a dobogós álmokat szövögető Fehérvár FC-t hazai pályán, amivel már csak 6 pontra van tőlük a bennmaradást jelentő vonal. Ezért aztán a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett és a MOL-csoport tulajdonolta Újpest továbbra sem nyugodhat meg, mert a Loki egy Ojediran-góllal legyűrte Mészöly Géza csapatát múlt hét szombaton.

A találkozón egyébként a DVSC végig jobban játszott a fővárosiaknál, és gyakorlatilag a kihagyott helyzetekkel csak maguknak tették nehézzé a Bárányt kisebb sérülés miatt nélkülöző, emberelőnyben lévő hazaiak. Végül aztán jött a fiatal nigériai középpályásunk, és becenevéhez, a „Végrehajtóhoz” méltóan közelről megoldotta a kötelező házi feladatát, és talpra ugrasztotta a több mint hatezer szurkolót. A lefújás után aztán hosszasan ünnepelték az övéiket a drukkerek, de legalább annyira benne volt a győztes gólban a 12. játékos is, és a magával ragadó nagyerdei atmoszféra. Az ünneplés perceiben a drukkerek egyértelmű felhívást tettek a játékosok felé, ami a következő feladatra a már bajnok Ferencváros legyőzésére célzott. Egyúttal a Debrecen egy pontra meg is közelítette a negyedik helyezett felcsútiakat, így különösen nagy hajrá várható a hátralévő három fordulóban.

Egy vasárnap a Groupamában közelebb hozhatja Európát?

A következő fordulóban tehát a fővárosban, pontosabban a szurkolói rigmus után szabadon: „mocskos kilenc kerületben” vendégeskedünk. Így ha továbbra is szeretnénk Európát, akkor pontot, de leginkább három pontot kell szereznünk. Emellett bízni a vetélytársaink további vesszőfutásában, ami nem lesz egyszerű menet, de az előző bajnoki kiírásban szintén ugyanitt, a hajrában sikerült egy meglepetésgyőzelemmel kiharcolni a bronzérmet. Akkor Dorian Babunszki zsenije és Bódi tizenegyesgólja után hátrányból állt fel a Lokomotív, és nyert 3-1-re. Most ezúttal a negyedik vágányra pályázna Szrdjan Blagojevics csapata, miután a Magyar Kupa döntőjét a Paks és a Ferencváros fogja vívni május 15.-én, így egy hely még kiadó lesz Európába. Afelől nincs kétségem, hogy sokan útra fognak kelni, hogy buzdítsák a srácokat.

Kinek lehet erre esélye? 

Ami az ellenlábasokat illeti, az akadémisták először a sebzett vadként küzdő Kisvárdát fogadják. Ferencvárosi iksz és a Fehérvár bravúros legyőzése után cseppet sem lehetnek majd Hornyák Zsolték nyugodtak, míg Feczkó Tamásék az esélytelenek nyugalmával játszhatnak, de nem lesznek teljesen sansztalanok. Majd sorrendben a már biztosan bennmaradó MTK-nál vizitálnak, és jön a hajdúságiak elleni hazai ütközet. A mumussá előlépő MTK sorsolása: Fehérvár és a Felcsút elleni kilencven perc miatt is rázósnak mondható, míg a végén jön a csontutolsó Mezőkövesd elleni csörte. Ezek után tényleg érdekes és izgalmas lehet az OTP Bank Liga hajrája, hiszen a lényeges kérdésekből csak kettő dőlt el: az FTC a bajnok, és az egyik kieső a Mezőkövesd-Zsóry FC.

Ki követheti a matyókat?

Apropó kiesés: látva a kisvárdaiak heroikus küzdelmét, amely a befutóig a Puskással, a Mezőkövesddel és a Pakssal egyáltalán nem tűnik reménytelennek, de az Újpest még így is lépéselőnyben és két győzelemnyire van jelenleg a szabolcsiaktól. Azzal együtt, hogy a Diósgyőr, a Kecskemét és az utolsó fordulóban az ősi rivális Fradi tehet arról, hogy alászálljanak a purgatóriumot jelképező másodosztályba a negyedik kerületiek. 

Egy szó, mint száz: ha nem kapnak észbe a lilák, még az a csúfság is megeshet velük, hogy a tervezett és elkezdett nyári bevásárlás (Első fecskeként ugyanis Piscitelli már aláírt Kövesdről. -szerk) után bajnokok lesznek, csak éppen a másodosztályban. Ez legalább akkorát szólna, mint annak idején a közpénzes Felcsút búcsúja az NB I-től 2016-ban. Kérdés, hogy ezt a forgatókönyvet mennyire fogják engedni az illetékesek.

– Faragó László –