Rapid Wien-DVSC sajtótájékoztató

Rapid Wien-DVSC: ezt várja csapatától a Loki mestere, Srdjan Blagojevic

Sport

Csütörtök este 21 órától a 32-szeres osztrák bajnok Rapid Wien vendége lesz a DVSC a Konferencia-liga-selejtező harmadik fordulós párharcának első mérkőzésén.

A találkozó előtti napon Srdjan Blagojevic vezetőedző és Dzsudzsák Balázs, a Loki csapatkapitánya sajtótájékoztatón beszélt az esélyekről.

“Szeretnénk élvezni a párharc minden percét, és ha már idáig eljutottunk, kihasználnánk a lehetőséget. A párharc esélyese a Rapid, papíron neki van nagyobb sansza, de mindent megteszünk, hogy mi jussunk tovább. Megnéztük az előző két meccsét, ismerjük az erősségeit: a csapat egységesnek tűnik, és mint a német, valamint osztrák csapatokra oly jellemző, az átmenetekben erős. Rendkívül intenzíven, első szándékból futballozik, jó a labdaszerzést követő támadásvezetésben és veszélyesek a szélsői. Ennek tükrében kemény ütközet vár ránk, de hiszünk magunkban, megvan a tervünk, hogyan akarunk játszani. Meglep, hogy Zoran Barisic vezetőedző szerint az osztrák bajnokságban az élmezőny tagjai lennénk, de büszke is vagyok, hogy jó benyomást tettünk rá – lehet, csak el akar altatni minket, mindenesetre jó ezt hallani. Az osztrák bajnokság kicsit erősebb a magyarnál, ám mivel két erős osztrák csapattal játszottunk a nyáron, tudjuk, mire számíthatunk, ezek a tapasztalatok segítették a felkészülésünket”

– mondta Srdjan Blagojevic, a DVSC vezetőedzője.

Konferencia-liga: a Fiorentinával játszik a Loki, ha túljut a Rapid Wienen

A Nemzeti Sport az Alashkert elleni párharc tanulságairól kérdezte a mestert:

“Kemény ütközet volt, sok nehézséggel, de azt megjegyeztük, hogy ezen a színtéren nem engedhetünk meg magunknak olyan hibákat, amelyeket elkövettünk, mert a Rapid erősebb csapat, és kíméletlenül megbüntet. Összeszedettnek, hatékonynak kell lennünk labdaszerzés után, határozottan kell fellépnünk, hogy jó eredményt érjünk el. Ferenczi Jánoson kívül mindenki itt van, felkészülten várjuk az összecsapást!”

– felelte Srdjan Blagojevic.

Dzsudzsák Balázs felidézte, hogy a nyáron Ausztriában edzőtáboroztak és a LASK-kal, valamint a Wolfsberggel is megmérkőztek – ezeknek a meccseknek a tapasztalatai alapján biztosan kemény összecsapás vár majd a Lokira.

“Izgatott vagyok a találkozó előtt, hallottam, hogy sokan elkísérnek minket, amitől a hideg kiráz, motivál mindenkit. Csütörtökön futball-láz lesz, már csak a környezet miatt is, úgyhogy remélem, álljuk a sarat. Elindultunk egy úton, s remélhetőleg bizonyítjuk, hogy meg tudunk felelni saját elvárásainknak. A párharc rávilágíthat, milyen szinten vagyunk képesek helytállni, bátrak vagyunk-e, valamint mennyire egységes a társaság. A jó eredmény eléréséhez olajozott csapjátékra lesz szükségünk védekezésben és támadásban egyaránt. Nem lesz egyszerű a feladatunk elöl, mivel agresszív a Rapid védekezése, majdhogynem all-in-re játszik, a labdavesztést követő azonnali labdaszerzésre és minél gyorsabb támadásbefejezésre hajt – nem lesz sok időnk dajkálni a labdát. Ezzel együtt magabiztosan, nyugodtan várom a meccset, mert tudjuk, mit és hogyan kell játszanunk. Biztosan lesznek a lehetőségeink, úgyhogy a kérdés az, hatékonyak leszünk-e, dolgozik-e bennünk a gyilkos ösztön”

– nyilatkozta a DVSC csapatkapitánya.

A Rapid a párharc esélyese, de hátha…

A története 100. európai kupameccsén az örmény együttest múlt csütörtökön tizenegyespárbajban búcsúztató DVSC a hétvégén nem játszott bajnoki mérkőzést, a Paks elleni találkozóját szeptember 27-re halasztották, így a hajdúságiak kipihenten utazhatnak Bécsbe.

Az MTI esélylatolgatása szerint a Rapid ugyanakkor összehasonlíthatatlanul nagyobb játékerőt képvisel, mint az Alaskert, ráadásul nincs rossz formában: az osztrák gárda a hazája kupasorozatában aratott 7-0-s, kiütéses sikerrel kezdte az új idényt, azóta a Bundesligában döntetlent játszott a LASK Linz otthonában, majd múlt szombaton 4-0-ra verte otthon az Altach alakulatát. A bécsi együttes az előző szezonban szintén a Konferencia-ligában volt érdekelt, akkor nem sikerült főtáblára kerülnie, ugyanis a lengyel Lechia Gdanskkal, valamint az azeri Neftci Bakuval szemben megvívott sikeres selejtezős párharcok után a csoportkörért rendezett küzdelemben – meglepetésre – nem bírt a liechtensteini Vaduzzal.

A magyar bajnokságban legutóbb bronzérmes Debrecen korábban még nem találkozott osztrák riválissal az európai kupaporondon, főtáblán pedig legutóbb a 2010/11-es idényben szerepelt, akkor a második számú kontinentális sorozat, az Európa-liga csoportkörében volt érdekelt.

A Rapidnak magyar riválisok ellen kék-két győzelem, döntetlen és vereség a mérlege Európában: az UEFA Kupa 1979/80-as szezonjában a selejtező első körében a Diósgyőrrel szemben búcsúzott kettős vereséggel, 4-2-es összesítéssel, majd ugyanennek a sorozatnak az 1981/82-es idényében a hazai döntetlen után Székesfehérváron 2-0-ra verte a Videotont és továbbjutott. Legutóbb 1985-ben csapott össze magyar ellenféllel a bécsi csapat, akkor a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) saját közönsége előtt 5-0-ra győzte le a Tatabányát, majd az idegenben elért 1-1-gyel, összesítésben 6-1-el vette sikerrel a párharcot.

A csütörtöki meccs 21 órakor kezdődik Bécsben, és a Duna World élőben közvetíti. A visszavágót egy hét múlva rendezik Debrecenben.

A DVSC-Rapid Wien párharc továbbjutója a negyedik fordulóban az előző kiírásban döntős, olasz Fiorentinával küzdhet majd meg a csoportkörös szereplésért.