Kósa Lajos és a Liu fivérek

Hiába váltottak országot a Liu testvérek, Kína nem nevezte őket a vb-re

Sport

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke sem tudta maradásra bírni a magyar gyorskorcsolya két ászát, Liu Shaolin Sándort és öccsét, Liu Shaoangot – írtuk meg korábban.

Az olimpiai bajnoki címmel is büszkélkedő testvérpár néhány hónapja közölte, edzőjük, Csang Csing Lina után költöznének édesapjuk hazájába. Azóta már a kínai állampolgárságot is felvették.

A Sportál megtudta, a kínaiak a testvérpár egyikét sem nevezték a március 10-12. közötti dél-koreai világbajnokságra. Ez hatalmas csalódás lehet számukra, hiszen Shaoang mind a három egyéni számban és összetettben is címvédőként állt volna rajthoz. Az ő távolmaradása is nehezen érthető, igaz, a tavaly áprilisi vb óta még nem telt el egy év (ennyi kihagyás kell országváltáshoz), de utoljára azt lehetett tudni, szabadon engedik őket távozni a magyarok. Viszont a tavalyi vb-ről hiányzó Shaolin minden szabálynak eleget téve szerepelhetne, ám ő is lemarad a debütálásról.

Beszéltem velük, és Shaolin már ott is lehetne a vb-n, de azt mesélte, hogy valamilyen adminisztrációs ügy miatt végül lecsúsztak a kínaiak a nevezéséről. Úgyhogy ez az oka annak, hogy továbbra is várni kell a bemutatkozásra. Számukra ráadásul ezzel véget is ért a szezon

– mesélte a Sportál érdeklődésére Burján Csaba, aki Knoch Viktorral és Liuékkal együtt a 2018-as váltó tagjaként olimpiai bajnok lett.