Női vízilabda Bíró Attila

Keserédes ezüst: kikapott a döntőben női vízilabda-válogatott

Sport Világ

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államoktól a szombati döntőben a Margitszigeten.

A magyar válogatott a 2013-as barcelonai bronzérem után lett újra dobogós világbajnokságon, legutóbb 2005-ben Montrealban játszott vb-döntőt, akkor Faragó Tamás irányításával éppen az aktuális címvédő amerikai csapatot győzte le hosszabbítás után, megszerezve ezzel története második vb-aranyát.

A magyarok így öt éremmel zárták a vizes világbajnokságot: az úszó Milák Kristóf a Duna Arénában 100 és 200 méter pillangón diadalmaskodott, a nyíltvízi úszóknál a váltó második, Gálicz Péter pedig 25 kilométeren harmadik volt.

Eredmény, női vízilabdatorna, döntő: Egyesült Államok-Magyarország 9-7 (2-1, 2-2, 3-1, 2-3)

gólszerzők: Musselman 5, Neushul 3, Steffens 1, illetve Gurisatti 3, Keszthelyi-Nagy 2, Máté, Szilágyi 1-1

Magyarország: Magyari Alda – Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Keszthelyi-Nagy Rita, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecca, Gurisatti Gréta, cserék: Gangl Edina (kapus), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla

Az amerikaiak voltak a találkozó esélyesei. Vályi Vanda elhozta az első labdát, Parkes Rebecca pedig szállította az előnyt, ami viszont kimaradt. Az amerikaiak első két támadásukat lövés nélkül fejezték be, a túloldalon viszont megszületett az első találat, Gurisatti Gréta közelről húzta be Szilágyi Dorottya remek átadását.

Kevesebb mint három perc volt hátra, amikor Gurisattit kiállították, az amerikai kapitány időt kért, de tanítványai elrontották a figurát. A kínálkozó alkalommal viszont nem tudtak élni a hazaiak, Garda Krisztina lövését blokkolták 1:50 perccel a vége előtt. A következő támadásra már Magyari is felúszott, Keszthelyi-Nagy pedig parádés kapufás góllal egyetlen találatra hozta fel a magyar csapatot.

Egy védekezési hiba után az amerikaiak 49 másodperccel a vége előtt ötmétereshez jutottak, Musselman pedig eldöntötte az aranyérem sorsát. A magyar csapatot a lefújást követően hosszú percekig állva ünnepelte a közönség.

Nyitókép: MTI – Illyés Tibor