ÁFA-csalás miatt emeltek vádat hat cégvezető és egy vállalkozó ellen

Rendőrség

Hat cégvezető, illetve egyéni vállalkozó az ÁFA fizetési kötelezettségüket csökkentő valótlan költségszámláikat a hetedik társuk érdekkörébe tartozó cégtől szerezték be.

A vádirat lényege szerint a hat cégvezető, illetőleg egyéni vállalkozó olyan területeken – így jellemzően épülettakarítás terén, illetőleg az építőiparban – végeztek gazdasági tevékenységet, ahol a felmerült költségeiket igazoló számlákkal nem rendelkeztek.

A vádlottak azért, hogy az ÁFA fizetési kötelezettségüket jogellenesen csökkentsék, felvették a kapcsolatot az ötvenes éveiben járó, Pest vármegyében élő férfival. ő vállalta, hogy a céget, illetőleg az alá szervezett cégpiramis révén olyan szolgáltatásokról állít ki a fizetendő Áfa-t csökkentő, költségként elszámolható számlákat, amelyeket valójában nem az ő, hanem az adófizetést elkerülni szándékozó vádlottak cégei végeztek el.

A két legnagyobb – összesen 116 és 119 millió forint összegű – vagyoni hátrányt okozó cég ügyvezetője ezen kívül a munkavállalóikat a számlázási láncolatban alsóbb szinten elhelyezkedő gazdasági társaságokba jelentették be úgy, hogy a munkavállalók átlagosan 6 havonta újabb és újabb un. „bukó” céghez kerültek bejelentésre annak ellenére, hogy munkaviszonyukban ténylegesen semmilyen változás nem történt. Ezzel a vádlottak a munkabéreket terhelő adók és járulékok megfizetése körében is adóbevétel kiesést okoztak az állami költségvetésnek.

A szervezett keretek között, összehangoltan működő elkövetői csoport a számlázási láncolat kiépítésével, és a valótlan tartalmú számlák befogadásával, illetőleg a munkáltatással összefüggő adóterhek törvénysértő elkerülése révén összesen 360 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Somogy Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a  Budapest Környéki Törvényszéken.

A főügyészség valamennyi vádlottal szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés és a gazdálkodó szervezet vezetői foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a fiktív számlákat kiállító céget vezető vádlott az eljárás során ismeretlen helyre távozott, de ez nem volt akadálya annak, hogy a főügyészség vele szemben távollévő terheltként vádat emeljen.