Bíróság, kalapács

Egy hónapon belül bíróság előtt a férfi, aki vesztegetéssel próbálta meghosszabbítani letelepedését

Rendőrség

A vád szerint a kínai férfi és felesége letelepedési engedélyük meghosszabbítása iránt kérelmet nyújtott be az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak. A kérelem ellenőrzésére két rendőr helyszíni eljárási cselekmény keretében meghallgatta a házaspárt, mely során a korábban leírtakkal ellentétes nyilatkozatot tettek.

Az ellentétek tisztázása érdekében 2023. november 14-én ismét kiment két rendőr a férfi budapesti lakcímére, ahol az elkövető – mivel megértette, hogy a kérelmük elbírálására kedvezőtlen nyilatkozatot tettek – megkérte a rendőröket, hogy vegyenek fel vele új jegyzőkönyvet a felesége jelenléte nélkül. A férfi kérést a rendőrök visszautasították.

Ezek után – mivel telefonon nem tudták idézni a házaspárt – november 21-én két rendőr személyesen kézbesítette az idézést. A rendőrök már elhagyták a lakást, amikor a külföldi férfi utánuk ment és 300.000 forintot próbált átadni nekik, miközben magyarul azt mondogatta, hogy ’intézzék el, jó ember, 20 éve itt él”. A hivatalos személyek a férfit eltolták maguktól, majd a földszintre mentek, ahova az elkövető követte őket. Annak ellenére, hogy a rendökör többször felszólították a férfit, hogy hagyjon fel cselekményével, ő továbbra is próbálta átadni a pénzt.

A rendőrök beszálltak az utcán parkoló autójukba, majd váratlanul a kínai férfi is beszállt annak hátsó ülésére és kitartóan próbálta átadni a 300.000 forintot, annak érdekében, hogy a rendőrök saját és felesége kérelmét nekik kedvezően bírálják el. A férfi cselekményének az vetett véget, hogy a rendőrök kiemelték a gépkocsiból, majd megbilincselték.

A nyomozó ügyészség a férfit gyorsított eljárásban a mai napon bíróság elé állítja. Az ügyben a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.