Kamu rendelésekkel tízmilliós nagyságrendű kárt okozott online áruházaknak egy budapesti férfi

Rendőrség

Egy külföldi székhelyű webáruház 2022 májusában tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki csak náluk 1612 rendelést adott le utánvétes fizetést választva, majd még a kiszállítás előtt elállt a vásárlástól, és kérte a ki sem fizetett termékek árának visszautalását. Húsz esetben sikerrel járt, amivel 7,8 millió forint kárt okozott.

Ugyanezt a biztonsági rést egy másik webáruháznál is kihasználta, ott 573 rendeléséből 13 esetben sikerült átutaltatni magának a ki sem fizetett vételárat, ezzel 1,3 millió forint kárt okozott. A férfi kezdetben saját, később fiktív adatokat adott meg a rendeléskor. Ha mind a 2185 csalási kísérlete sikerrel járt volna, a kárérték meghaladta volna a 600 millió forintot.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztály nyomozói azonosították, majd 2022. július 18-án ferencvárosi otthonában elfogták a feltételezett elkövetőt. A 30 éves Cs. Dávidot jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, valamint különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás kísérlet megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Az eljárás során a gyanúsított hétmillió forintot megtérített az általa okozott kárból.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály kibernyomozói a szükséges eljárási cselekményeket a napokban befejezték, az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségre. ​​