Mentőautó

Előzgető BMW-s okozott halálos balesetet Debrecen közelében – ez lehet a büntetése

Rendőrség

A Debreceni Járásbíróság 2023. december 13-án megtartott előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki halálos balesetet okozott Létavértes közelében.

A vádlott az előkészítő ülésen elismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében, ezért őt – az ügyészség mértékes indítványa szerint – 2 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette, valamint végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítélet szerint a vádlott 2022. szeptember 10-én 10 óra 35 perckor Létavértes külterületén a 4814-es számú úton közlekedett Debrecen felől Létavértes irányába az általa vezetett BMW típusú személygépkocsival. A vádlott a gépjárművel haladása során az előtte azonos irányba haladó autó előzésébe kezdett anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy az előzése a szembejövő forgalmat zavarja e. A vádlott áttért az úttest menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, majd az előzés során nekiütközött a szemből szabályosan, 84-89 kilométer/óra sebességgel közlekedő Opel típusú gépkocsinak. A vétlen sofőr hiába fékezett, hogy a baleset ne következzen be, az ütközést elkerülni nem tudta.

A sértett a veszélyhelyzet tényleges észlelésekor már vészfékezés esetén is féktávolságon belül volt, így részéről a baleset elkerülhetetlen volt. Az ütközést a sértett csak akkor kerülhette volna el, ha fékezés helyett a veszélyhelyzet tényleges észlelésekor az út melletti mély árokba kormányoz, de az adott sebesség mellett a manőver magas utasbiztonsági kockázattal járt volna.

A szabályosan közlekedő férfi a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a szakszerű orvosi kezelés ellenére életét vesztette. Az autó másik két utasa, a sofőr felesége nyolc napon túl gyógyuló, míg a gyermekülésben lévő kisfiúk könnyebb sérüléseket szenvedtek. A baleset során a vádlott is súlyosan megsérült.

Dr. Vágó Zsolt bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy a vádlott büntetett előéletű és a balesetben többen is megsérültek. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését, kifogástalan közlekedési előélettel rendelkezik és azt, hogy a vádlott maga is megsérült a balesetben.

A bíróság döntése nem jogerős, mivel a végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltás miatt a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.