Börtön

Életfogytiglanra ítéltek egy szökésben lévő török drogterjesztőt

Rendőrség

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésre ítélték a török kábítószer kereskedőt. 

A Fővárosi Főügyészség 2021 év elején emelt vádat egy török-magyar kettős állampolgárságú férfival szemben kábítószer-kereskedelem miatt.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a török származású férfi előző, magyarországi szabadságvesztés büntetéséből történő szabadulását követően 2019 év tavaszán megszervezte, hogy tengeri és szárazföldi úton Iránból, Szlovénia érintésével Magyarországra heroint csempésszen. Az illegális tranzakció keretében Koper kikötőjébe egy konténerbe rejtve 740 kilogramm, fél kilós csomagokban szétosztott heroin érkezett. Ebből az elkövető magyar segítője közreműködésével, mintegy 67 kg-ot Budapestre szállíttatott, ahol a fuvarozót elfogták a nála lévő kábítószerrel. A kikötőben maradt konténert a szlovén bűnüldöző hatóságok foglalták le a benne lévő különösen jelentős mennyiségű kábítószerrel.

A Fővárosi Törvényszék az ismeretlen helyen tartózkodó elkövetőt jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztéssel és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta azzal, hogy 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra büntetése foganatba vételét követően.

Az ítélet ellen az ügyész a török férfi terhére a feltételes szabadságra bocsátása legkorábbi időpontjának későbbi időpontban történő meghatározásáért, míg a védő felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a szökésben lévő terhelt távollétében az ítélőtáblai eljárás lefolytatását és kiszabott büntetésének súlyosítását indítványozta az ügyészi fellebbezésnek megfelelően.

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. december 5. napján kihirdetett jogerős ítéletével a török elkövetőre kiszabott büntetést helyben hagyta, míg magyar bűntársa szabadságvesztésének tartamát 3 évvel, 12 évre csökkentette.