Életfogytig tartó szabadságvesztés ítélte az ügyészség a férfit, aki két embert ölt meg

Rendőrség

A tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetése helybenhagyását indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség annak a férfinak, aki néhány hónapon belül két embert is megölt.

A Balassagyarmati Törvényszék 2023. január 19-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a középkorú férfit bűnösnek mondta ki több emberen elkövetett emberölés bűntettében, és őt tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel, női elkövető társát pedig 10 év szabadságvesztésre ítélte.

Az ítéleti tényállás szerint a bűntársak élettársként, hajléktalan életmódot folytattak, szálláshelyük egy salgótarjáni híd alatt volt. 2020 őszén csatlakozott hozzájuk egy másik hajléktalan férfi, aki ittas állapotban, visszatérően szexuális ajánlatokkal ostromolta a nőt, aki őt rendszeresen visszautasította. 2020 szeptemberében a nő elpanaszolta élettársának, hogy újabb ajánlatot kapott a hozzájuk költözött férfitől. Ekkor az élettárs az ittasan, matracon fekvő sértettet test szerte hétszer megszúrta, majd a kést a nő átvette, és még kétszer ő is mellkason szúrta a sértettet, aki ezután perceken belül elhalálozott. A holttestet a nő elrejtette. Az elkövetők között az élettársi kapcsolat az eset után hamarosan megszakadt, és a nő Németországba távozott.

2021. január 11-én a korábbi erőszakos bűncselekményei miatt többször büntetett férfi egy másik nőismerősével szórakozott Salgótarjánban, melynek során lerészegedtek. Amikor a férfi híd alatti szálláshelyéhez értek, szóváltásba keveredtek. A férfi dühében ütlegelni kezdte, majd 12 alkalommal megszúrta egy késsel a nőt, aki a elvérzett és elhalálozott.

Az elsőfokú ítélet ellen a volt élettársak és védőik elsődlegesen felmentésért, illetve a büntetések enyhítéséért fellebbeztek, míg a határozatot az ügyész mindkettőjük esetében tudomásul vette.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban kibocsátott másodfokú indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál az elsőfokú ítélet helyben hagyását, a védelmi fellebbezések egyidejű elutasításával. Mindkét elkövető letartóztatásban várja büntetőügye másodfokú befejezését.