Börtön

Jogerősen 20 év fegyházra ítélték az örökségért ölő férfit

Rendőrség

A Fővárosi Ítélőtábla 20 évre súlyosította annak a férfinek a büntetését, aki egy idős nő ingatlanjainak megszerzése érdekében begyógyszerezte őt.

A büntetett előéletű terheltet a Budapest Környéki Törvényszék – a Pest Megyei Főügyészség vádirata alapján – első fokon bűnösnek mondta ki előre kitervelten, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, amelyért őt 18 év fegyház büntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

A tényállás lényege szerint az elkövető 2019 tavaszán ismerkedett meg az akkor 95 éves asszonnyal, akinek a bizalmába férkőzött, és nem sokkal később, annak érdi lakóingatlana és gyümölcsös kertje megszerzése érdekében vele öröklési szerződést kötött. Ezt követően naponta látogatta a sértettet részére élelmet vitt, mely alkalmakkor az addig jó szellemi és fizikai állapotban lévő asszonynak altatót és nyugtatót adott, ezért egészségügyi állapota fokozatosan hanyatlani kezdett, mígnem 2019. július 29-éről 30-ára virradóan a sértett érdi lakásában elesett, bordatörést szenvedett, nála légmell alakult ki, mely miatt órákon belül megfulladt. Halálát a tettes, magát unokájának kiadva, jelentette be, majd intézkedett a sértett boncolás nélküli eltemettetéséről. A nyomozás során elrendelt exhumálást követően orvosszakértő megállapította, hogy a sértett szervezetében halálakor a terápiás szintet meghaladó mennyiségű altató és nyugtató volt, és az asszony halálát nem idős kora okozta.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész az elkövető terhére életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásáért, míg a terhelt és védője a tényállás téves megállapítása okán, bizonyítottság hiányában történő felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához továbbított másodfokú indítványával az ügyész fellebbezését fenntartotta, egyben a védelmi fellebbezések elutasítását kezdeményezte.

A Fővárosi Ítélőtábla 2023. július 12-én kihirdetett jogerős ítéletével a tettes emberölési cselekményét nyereségvágyból elkövetett helyett, aljas indokból elkövetettként minősítette és súlyosításul 20 év fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.