Tizenhárom migránst akartak kisteherautóval Ausztriába juttatni

Rendőrség

A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat az Ajkai Járási Ügyészség azzal a 21 éves román és 24 éves moldáv állampolgárságú férfival szemben, akik tizenhárom migránst akartak egy kisméretű furgonnal a szerb-magyar határ közeléből Ausztriába szállítani.

A vádirat szerint a fiatalabb elkövető az idősebb társa hívására érkezett Szegedre, kifejezetten azért, hogy Magyarország területére illegálisan érkező külföldieket az országhatár további jogellenes átlépésével Nyugat-Európába juttasson. A szállításhoz használt járművet a moldáv vádlott adta át társának, aki 2022. március 25-én hajnalban a szerb-magyar határ közelében tizenhárom, magát török-kurd nemzetiségűnek valló személyt, köztük egy gyermeket vett fel a gépkocsiba, ahol a migránsok órákon át, megállás nélkül a furgon mintegy 3,5 m² alapterületű és 1,3 m belmagasságú rakterében, az autó padozatán egymásra zsúfolódva utaztak.

Az út során a 24 éves moldáv állampolgár egy másik járművel, úgynevezett előfutóként biztosította társának útját, akivel közben egy internetes mobilalkalmazáson keresztül tartotta a kapcsolatot. A román férfi által vezetett gépkocsit azonban a rendőrök 2022. március 26-án kora hajnalban a 8-as számú főúton, Ajkarendek és Devecser között megállították, és a járműben szállított migránsokkal együtt igazoltatták.

Az ügyészség a vádiratában a letartóztatásban lévő vádlottakkal szemben börtönbüntetés kiszabását és Magyarország területéről történő kiutasításukat indítványozta az ügyben ítélkező Ajkai Járásbíróságnak.