Rávették idős áldozatukat, hogy felvegye a nyugdíját Budapesten

Rendőrség

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 25 és egy 45 éves nővel szemben, akik 2022 áprilisában úgy próbálták megszerezni egy 85 éves asszony pénzét, hogy elhitették vele, hogy a bankszámláját be fogják fagyasztani, majd meggyőzték, hogy a számláján lévő nyugdíját felvegye.

A vádirat szerint a nők 2022. április 1-jén, a XIV. kerületben, az Örs vezér tér környékén lévő egyik üzletben figyeltek fel a 85 éves – egészségügyi állapota folytán a bűncselekmény elhárítására képtelen – sértettre. A vádlottak felismerték a sértett állapotát, és elhatározták, hogy ezt kihasználva pénzt szereznek tőle.

A nők szóba elegyedtek az idős asszonnyal, és elhitették vele, hogy a bankszámlákon lévő pénzösszegeket be fogják fagyasztani, ezért ő sem fog hozzáférni a pénzéhez. A két nő rávette arra a sértettet, hogy a számláján lévő nyugdíját felvegye. A vádlottak áldozatukat elkísérték egy XIV. kerületi bankfiókhoz, ahova a 25 éves nő bekísérte, majd a sértett a pénztárnál felvett a számlájáról 200 ezer forintot, amit a táskájába tett. Ezalatt a sértettet végig szemmel tartó nő az ügyintéző előtt – azt a látszatot keltve, hogy rokonok – többször ,,mamának” szólította, és arra is rá akarta venni, hogy  adjon neki meghatalmazást a számlájához, ettől azonban a sértett elzárkózott.

Miután elhagyták a bankot, csatlakozott hozzájuk a másik vádlott, és mialatt a sértettet az utcán kísérték, az egyikük többször megpróbálta kivenni a táskájából a pénzt, arra hivatkozva, hogy beejtett oda 20 forintot. A másik nő egy újsággal igyekezett takarni társa cselekményét, és közben a környéket is figyelte. Az elkövetők viselkedésére felfigyelt egy szabadnapos rendőr, aki szemmel tartotta őket, majd értesítette kollégáit, akik a két nőt a helyszínen elfogták.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a büntetett előéletű, jelenleg is letartóztatásban lévő két nőt kifosztás bűntettének kísérletével vádolja és velük szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban. Emellett az ügyészség mindkettőjük esetében indítványt tett korábbi, más ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztések végrehajtására is.

Kép: illusztráció.