Bíróság, kalapács

Internetes csalás-sorozat ügyében emelt vádat az ügyészség

Rendőrség

A vád szerint egy fiatal pár 2020 végén egy népszerű online apróhirdetési oldalon kínált eladásra olyan termékeket, amikkel valójában nem is rendelkeztek. Az volt a céljuk, hogy a hirdetésekre jelentkező személyek pénzét megszerezzék. Az ügynek csaknem 140 sértettje van.

A vádirat szerint a vádlottak – egy 24 éves férfi és 22 éves élettársa – 2020 novemberében és decemberében a megélhetésüket interneten elkövetett bűncselekményekből fedezték.

A vádlottak módszere az volt, hogy egy ismert online apróhirdetési oldalon különböző termékeket – legtöbb esetben játékkonzolt, fürdődézsát, jakuzzit – hirdettek meg úgy, hogy a termékek eladása valójában nem állt szándékukban, sőt, azokkal egyáltalán nem is rendelkeztek. Céljuk kizárólag az volt, hogy a termékek vételárát jogtalanul, csalással megszerezzék.

A hirdetésekre az ország különböző pontjairól jelentkeztek a sértettek, akikkel a vádlottak telefonon vagy írásban, felváltva tartották a kapcsolatot, kérésre fényképet, információt adtak a meghirdetett termékekről. Az általuk megtévesztett sértettek az egyeztetések után a vádlottak által megadott bankszámlára utalták a jellemzően 50.000,- forintot el nem érő összegeket. A csalók ezután a sértettek számára elérhetetlenné váltak.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség az élettársakat 139 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és vétségével vádolja és velük szemben letöltendő börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

A vádlottak letartóztatásban vannak.