Egy 2010-es fegyveres rablás ügyében emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

Rendőrség

A most 43 éves férfi több mint 12 évvel ezelőtt egy ismerősét rabolta ki, aki egy cég ügyvezetője volt, és a vádlott által tudottan az otthonában tartotta a cég bevételét. A vádlott több millió forintot zsákmányolt.

A vádirat szerint egy 43 éves férfi 2005. évben ismerkedett meg a sértettel, aki egy kft. ügyvezetője volt, és később a vádlott két testvérét is alkalmazta egy XXII. kerületi cégnél. A sértett a cég heti, készpénzes bevételét a szintén XXII. kerületi lakóhelyén tárolta egészen addig, amíg azt – általában havonta – be nem fizették a kft. bankszámlájára. A férfi ezt a gyakorlatot ismerte és elhatározta, hogy a pénzt erőszakkal megszerzi. Tervének megfelelően, 2010. január 25-én, este, a sértett lakóhelyéhez ment és a bejárat közelében elrejtőzött.

Később megérkezett a sértett, majd amikor a lakása bejáratához ért, a ház kertjében rejtőzködő vádlott – arcát egy sállal eltakarva – odalépett hozzá, és egy valódinak látszó fegyverrel fenyegetve rátámadt. Beterelte a sértettet a házba, majd a lakásban lévő értékeket – ékszert, mobiltelefont, készpénzt – követelte tőle. A sértett eleinte tagadta, hogy bármilyen érték lenne az ingatlanban, a támadó azonban ekkor egyik kezével a fegyvert szorosan a sértettre fogta, a másik kezével pedig többször megütötte, miközben azzal fenyegette, hogy térden lövi, amennyiben nem adja át az értékeket. A sértett a fenyegetés hatására a táskájából elővette az irodából aznap hazavitt, mintegy 4 millió forint bevételt és átadta. További fenyegetés és bántalmazás hatására végül a lakásban elrejtett, összesen csaknem 6 millió forint értékű forintot és valutát is átadta a férfinak. Mindezek után a vádlott a sértettet egy sokkolóval is megfenyegette, majd a tárolóhelyiségbe küldte, ahol többször megütötte, majd bezárta azzal, hogy ha 5 percen belül kijön onnan, akkor lelövi.

A vádlott ezután a sértett gépkocsijával elhagyta a helyszínt, azzal egy parkos részhez hajtott, ahonnan a járművet hátrahagyva, ismeretlen helyre távozott.

Időközben a sértettnek sikerült kiszabadulnia a tárolóhelyiségből és értesítette a rendőrséget.

A 11 év után azonosított és elfogott 43 éves férfival szemben a Fővárosi Főügyészség jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra és vele szemben fegyházbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozza.