59 társasháznak több mint 200 millió forint kárt okozott a komlói nő

Rendőrség

A Komló Járásbíróság a 2022. április 20. napján megtartott nyilvános előkészítő ülésen Sz. R. Z. vádlottat bűnösnek találta 251 rendbeli sikkasztás bűntettében, melyből 165 rendbeli bűncselekményt folytatólagosan követett el, 28 rendbeli sikkasztás vétségében, melyből 1 rendbeli bűncselekményt folytatólagosan követett el, 2 rendbeli hűtlen kezelés bűntettében, melyből 1 rendbeli bűncselekményt folytatólagosan követett el, 2 rendbeli hűtlen kezelés vétségében és 170 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében, melyből 85 rendbeli bűncselekményt folytatólagosan követett el.

Ezért a bíróság a vádlottat halmazati büntetésül három év tíz hónap börtönre, 800.000 forint pénzbüntetésre, valamint öt évi közügyektől eltiltásra ítélte. Végleges hatállyal eltiltotta a vádlottat a társasházkezelő és közös képviselői foglalkozások gyakorlásától. A vádlottal szemben78.571.972 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Kötelezte a vádlottat két társasház magánfél részére összesen 10.055.565 forint kártérítés megfizetésére, míg 12 társasház magánfél polgári jogi igényének érvényesítését a törvény egyéb útjára utasította. Kötelezte továbbá a vádlottat 5.095.079 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott nő 2017 áprilisáig látta el több komlói társasház közös képviseletét, ezzel összefüggésben a társasházakról szóló törvény, valamint a szervezeti és működési szabályzatokban meghatározott vagyonkezelési kötelezettség terhelte. E minőségében rendelkezett a sértett társasházak bankszámlái és házipénztárai felett.

A vádlott a sértett társasházak számláiról pénzátutalásokat teljesített jogosulatlanul a saját lakossági folyószámlájára. Az átutalt összegeket részben ismeretlen célra fordította, részben úgy használta fel, hogy az ügyben érintett másik sértett társasházak részére fizette be a sérelmükre okozott hiány leplezése érdekében, illetve a lakossági folyószámláról készpénzben vette fel és magáncélra, illetve ismeretlen célra fordította. A sértett társasházak, melyek számláiról a vádlott másik társasházak számláira is utalta a pénzt, nem álltak jogviszonyban egymással. A vádlott a társasházak bankszámláiról készpénzfelvétel keretében különböző összegeket vett fel „értékpapír-vásárlás” címen, de az értékpapírt saját részére vásárolta meg.

A vádlott közös képviselői jogviszonya 2017 áprilisában megszűnt, ekkor az érintett társasházak záró pénztáregyenlegét eltulajdonította, ezért azzal elszámolni nem tudott. A vizsgált időszak 2012. január 1-től 2017 áprilisáig terjedt, mely időszak alatt a vádlott 59 sértett társasháznak több mint 200.000.000 forint kárt okozott.

Az ügyész, a vádlott és védője is három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.