Vádat emelt az ügyészség a veszprémi ékszerüzlet kirablóival szemben

Rendőrség

Súlyosabban minősülő rablás bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség azzal a két román állampolgárral szemben, akik társaikkal együtt 2020. november 4-én kalapácsokkal felfegyverkezve raboltak ki egy veszprémi ékszerüzletet.

A vádirat szerint a két 30, illetve 40 éves férfi – négy ismeretlenül maradt társával együtt – már napokkal korábban kiszemelte a veszprémi ékszerboltot, és felderítette annak környezetét.

Az elkövetők végül 2020. november 4-én délután csuklyában, magukat símaszkkal, egészségügyi maszkkal álcázva megjelentek a bevásárlóközpontban, hogy az üzletet kirabolják. Az üvegezett tárolók széttöréséhez kalapácsokat vittek magukkal, majd amikor az üzletbe értek, annak önműködő ajtaját a menekülésük megkönnyítése végett előre elkészített villás faszerkezetekkel kitámasztották, az eladópult és az ékszertároló vitrin üvegét pedig betörték.

Az üzletben tartózkodó sértett próbálta megakadályozni a rablást, azonban az elkövetők meghátrálásra kényszerítették, és az ékszereket a magukkal vitt sporttáskákba rakták. A sértett még ezt követően is szembeszállt az elkövetőkkel, de egyikük kalapácsnyéllel megütötte és ellökte, majd az eltulajdonított értékekkel együtt távoztak. A vádlottak és ismeretlen társaik az üzletből közel 11 700 000 forint értékű ékszert tulajdonítottak el.

Az ügyészség a vádiratában a két vádlottal szemben – akiknek elfogására európai elfogatóparancs kibocsátását követően, Romániában került sor – fegyházbüntetés kiszabását és Magyarország területéről történő végleges hatályú kiutasításukat indítványozta.