Késsel fenyegetett meg két nőt egy férfi egy budapesti villamoson, akik egymás kezét fogták

Rendőrség

Egy 43 éves férfi egy budapesti villamoson, szexuális irányultságuk miatt késsel fenyegetett meg két nőt. Az ügyészség a férfit felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz.

A vádirat szerint a férfi 2021. szeptember 20-án, este, a IX. kerületben, az 52-es jelzésű villamoson utazott. Szintén ezen a járművön utazott a két sértett nő, akik egymás kezét fogták. A férfi megkérdezte a sértetteket, hogy mindketten nők-e, majd amikor igennel válaszoltak, szitkozódott, majd szexuális irányultságuk miatt megfenyegette őket, hogy elvágja a torkukat, ha leszállnak a villamosról.

Ezután a férfi – továbbra is kiabálva – elővett egy bicskát, amit közvetlenül a tőle csak egy-két lépés távolságra ülő egyik sértett fejével egy magasságba tartotta, miközben megismételte a fenyegetést, miszerint nyakon szúrja, megöli őket. Ezzel egy időben a férfi a bicska nyitott pengéjével több szúró mozdulatot tett a sértettek felé.

A férfi kiabálását, hangos fenyegetését a villamos vezetője is meghallotta, ezért a támadót a mikrofonon keresztül felszólította arra, hogy az erőszakos viselkedését fejezze be. A vádlott ennek ellenére tovább fenyegette a sértetteket, ismét szúró mozdulatokat tett feléjük. Mivel az erőszakos fellépésével nem hagyott fel, és továbbra is azt ismételgette, hogy bántalmazni fogja a nőket, a villamos vezetője a járművet a végállomás előtt megállította, majd a vádlottat leszállította. A vezető a rendőröket is értesítette, kiérkezésükig a sértetteket a közlekedési vállalat egyik tartózkodójába kísérte.

A vádlott még egy ideig várakozott, a két nőt figyelte, majd az aluljáróba ment, később azonban ismét visszatért. Ekkor a rendőrök elfogták, a kést a zsebében megtalálták és lefoglalták.

A vádlott agresszív, késsel támadó fellépése a sértettekben komoly félelmet keltett.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a férfit felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja, és vele szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

A felvételen az látszik, amikor – a késsel fenyegetést követően – a villamos vezetője a vádlottat leszállíttatja a villamosról.

A közösség tagja elleni erőszakot a törvény súlyosan rendeli büntetni. A bűncselekmény alapesete is 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Súlyosabban, 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki a bűncselekményt felfegyverkezve követi el. Közösség tagja elleni erőszakot követ el az, aki a sértett valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása – így köztük szexuális irányultsága – miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy a sértettben riadalmat keltsen.

Kép: illusztráció.