Európai Uniós támogatást megcsapoló bűnszervezet korrupt vezetőjét ítélték el jogerősen börtönbüntetésre

Rendőrség

Eredményes vádképviseletet követően a bíróság jogerősen 6 év börtönbüntetésre ítélte az uniós támogatást megcsapoló bűnszervezet vezetőjét. 

A Fővárosi Főügyészség 2015 tavaszán emelt vádat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetője és 117 társa ellen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A Fővárosi Törvényszék a volt vezetőt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, befolyással üzérkedés bűntette és hivatali vesztegetés elfogadása bűntette miatt 7 év és 6 hónap szabadságvesztésre, 6.000.000 forint pénzbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottal szemben mintegy 21.000.000 forint vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítéleti tényállás szerint az elkövető hivatali pozícióját kihasználva, 2012-2013-ban bűnszervezetet alakított ki terület alapú, termőföld támogatáshoz kapcsolódó EU-s költségvetési összegek jogosulatlan megszerzése érdekében úgy, hogy a bűnszervezetben részes gazdálkodók és gazdasági szervezetek a támogatásra nem voltak jogosultak, földhasználati joggal nem bírtak. Az MVH volt vezetője a kiutalt összegek után visszaosztást kért.

Az ítélet ellen az ügyész a bűnszervezet vezetőjének terhére további bűnösség megállapításáért és a büntetés súlyosításáért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla a 2022. március 1-jén hozott jogerős ítéletével a 60-as éveiben járó, leromlott egészségi állapotú, volt MVH-s vezető börtönbüntetését 6 évre enyhítette, egyebekben pedig az elsőfokú ítéletet helyben hagyta.