Szerb, ukrán és román embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség a hétvégi rendőrségi intézkedésekkel összefüggésben tegnap a letartóztatását indítványozta annak a három  férfinak, akik 34 illegális határátlépőt csempésztek.

A megalapozott gyanú szerint a szerb férfi még Szerbia területén vett fel a kisteherautóba 7 indiai állampolgárt úgy, hogy őket 4 hangfalba rejtett. A férfi 2022. február 27. napján, 7 órakor Röszkénél azt nyilatkozta, hogy az EU-ba szeretne ideiglenesen hangszereket és hangfalakat szállítani. A gépjármű átvizsgálása során 4 db átalakított, fél méter széles, 1,2 méter hosszú és 0,8 méter magas hangfalban megtaláltak az összegörnyedve, fekve, több órája utazó 7 indiai állampolgárt, akik levegőt csak a hangfalak membránjain keresztül kaptak.

Az ukrán férfi 2022. február 26. napján 11, míg a román gyanúsított 16 afgán személyt próbált gépkocsival Nyugat-Európába csempészni, őket a rendőrök akadályozták meg. A román férfi megpróbált elfutni, őt 800 méteres üldözést követően elfogták.

A gyanúsítottak utasai a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek.

A több személynek segítséget nyújtva, míg a szerb férfi vonatkozásában a sértettek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásokban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelésére.

Az ügyészi indítványokról a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a telekommunikációs eszközzel megtartott ülésein ma dönt.