Szlovák és moldáv embercsempészek letartóztatását indítványozta a Szegedi Járási Ügyészség

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség két ügyben letartóztatását indítványozta azoknak a külföldi elkövetőknek, akiket a nyomozó hatóság hétfőn embercsempészésen ért tetten.

Az egyik ügyben a megalapozott gyanú szerint a szlovák gyanúsított kisteherautójába 18 illegális határátlépőt vett fel, majd velük egy személyautó kíséretében – melyben két társa ült – Nyugat-Európa felé indult. Az éjféli órákban Mórahalom külterületén a nagy sebességgel egymás után haladó járműveket a rendőrjárőr megkülönböztető jelzés használata mellett akarta ellenőrizni. Ők azonban nem álltak meg, hanem az autóban ülő elkövetők maguk elé engedték a furgont, majd a felezővonalon haladva próbálták a járőröket megakadályozni az intézkedésben. Öt kilométeres üldözés után a teherautó megállt és abból 6 migráns elszaladt, őket azonban a járőrök elfogták, és a további 12 utassal, valamint az embercsempészekkel együtt intézkedtek.

A másik ügyben megalapozott gyanúja annak, hogy a moldáv férfi ismeretlen megbízója utasítására 6 külföldit vett fel járművébe, akikkel Ausztria felé indult, azonban szintén Mórahalom környékén a rendőrjárőr őt is igazoltatta, majd őrizetbe vette.

A gyanúsítottak utasai a Magyarország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges feltételekkel egyik esetben sem rendelkeztek.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárásokban az ügyészség a szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt az elkövetők letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a terheltek letartóztatását valamennyi esetben elrendelte.