Példamutató büntetés kiszabását kezdeményezi az ügyészség az élettársa lányát leszúró 88 éves fóti férfival szemben

Rendőrség

A férfit a bíróság 10 év börtönbüntetésre ítélte. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetés kiszabást indítványozta. 

A Pest Megyei Főügyészség 2021 novemberében emberölés bűntette miatt emelt vádat a jelenleg 88 életévében járó férfi ellen.

A Budapest Környéki Törvényszék 2022. február 1. napján megtartott előkészítő ülésén a vádlott bűnösségét emberölés bűntettében megállapította, és vele szemben 10 év börtönbüntetést, és 10 év közügyektől eltiltást szabott ki azzal, hogy büntetése 2/3 részének kitöltését követő napon feltételes szabadságra bocsátható.

A megállapított tényállás lényege szerint az elkövető élettársával Fóton lakott. 2021. január 8. napján az élettársa lányával szóváltásba keveredett, mert azt feltételezte róla, hogy bankszámlájáról pénzt tulajdonított el. Ennek során egy 14 cm pengehosszúságú késsel többször megszúrta a sértettet, aki erősen vérzően a lakásból az utcára menekült és ott összeesett. A férfi a védekezésre képtelenné vált sértettet még háromszor mellkason szúrta, majd egy téglával ütlegelte a fejét. A vádlottat a további támadó magatartásában az utcán járókelők fékezték meg.

A sértett az sérülések következtében a helyszínen elhunyt.

Az ítélet ellen az ügyész a sértettel szemben a kíméletlenül, erkölcsi fékektől mentesen, kitartó szándékkal fellépő férfival szemben – a 10 éves középmértéket meghaladó – súlyosabb tartamú szabadságvesztés kiszabásáért jelentett be fellebbezést, amelyet a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott.

A vádlott a másodfokú eljárás befejezését továbbra is letartóztatásban várja.

Kép: illusztráció.