Súlyosan megsérült a karbantartó, akit lábon lőttek egy X. kerületi lőtéren

Rendőrség

A biztonsági szabályok megszegése, így a sportlövő és a lövészetvezető gondatlansága miatt következett be az a baleset, amelyben a céltáblák karbantartását végző férfit lábon lőtték.

A vádirat szerint a vádlottak – egy 37 és 32 éves férfi – 2021. augusztus 12-én, egy X. kerületi sportlőtéren edzettek. A kora délutáni órákban a 37 éves lövészvezető felügyelete mellett, a 32 éves férfi egy sportpuskával, céllövő tölténnyel lövősorozatokat végzett. A vonatkozó szabályok szerint a lövészetvezető engedélyezheti a lövések megkezdését, szükség esetén azok félbeszakítására ad utasítást, illetve folyamatosan ügyel a biztonságra.

A sértett – aki a céltáblák és alkatrészeik karbantartását végezte – engedélyt kért arra, hogy a céltáblákhoz mehessen. A lövészetvezető ezért vezényszóval utasította edzőtársát, hogy a lövéseket szakítsa félbe, amelynek a 32 éves férfi eleget tett, a sértett pedig megkezdte a céltáblák karbantartását. A 32 éves sportlövő 15 perc elteltével azonban ismét lőállásba feküdt anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a sértett hol tartózkodik, illetve anélkül, hogy a lövészetvezetőtől a gyakorlat folytatására engedélyt kapott volna. A sértett ekkor az egyik céltábla mögött állt.

A lövészet biztonságos vezetésére köteles 37 éves férfi nem figyelte társa tevékenységét, saját lövészetéhez készülődött, illetve egy sporttársával beszélgetett. A 32 éves férfi a céltábla mögött álló sértettet lábon lőtte. A vádlottak gondatlansága, mulasztása miatt a sértett súlyos lábsérülést szenvedett. A lövészetvezető által értesített mentők őt szakszerű ellátásban részesítették és kórházba szállították.

A baleset azért következett be, mert a vádlottak gondatlanságból megszegték a lövészetre vonatkozó biztonsági szabályokat.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a két férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a bűncselekményt beismerő két lövésszel szemben büntetővégzéssel pénzbüntetést szabjon ki.