Bécsben szervízeltette a csempészautóit egy embercsempész bűnszervezet

Rendőrség

A Bajai Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy embercsempész szervezővel és két bűntársával szemben, akik egy bűnszervezet tagjaiként 2021. február 21-én két autóval összesen 20 illegális bevándorlót akartak Ausztriába szállítani.

A vádirat szerint az ügy fő vádlottja, egy magyar-ukrán kettős állampolgárságú férfi 2021 februárja előtt csatlakozott egy Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezethez. A bűnbanda Szerbiában és Horvátországban működő tagjai többezer euró fizetségért juttatták át „sétáltatók” segítségével az illegális bevándorlókat a szerb-magyar határon. Ezután az embercsempész sofőrök GPS koordináták alapján vették fel a migránsokat a határ közelében, majd Ausztriába és más uniós tagállamokba. szállították őket.

A kettős állampolgárságú vádlott részt vett a csempészautók beszerzésében, de szervízeltette is a járműveket az osztrák fővárosban. Ezen kívül ő adta át a csempészautókat a szállítóknak, valamint elszállásolta a sofőröket, hotelszobákat foglalt nekik. A vádlott ezen kívül szervezte és koordinálta a grúz, horvát, cseh, moldáv, ukrán és román sofőrök „munkáját”, de a feletteseitől kapott utasítások alapján ki is fizette a csempészeket.

A kettős állampolgár vádlott 2021. február 21-én megbízta az ügy két másik vádlottját, egy ukrán és egy moldáv férfit, hogy a szerb-magyar határ közeléből szír és iraki bevándorlókat szállítsanak Ausztriába, amiért 2.500 eurót ígért. Az ukrán sofőrnek egy magyar, míg a moldáv csempésznek egy cseh honosságú autót is átadott az embercsempészéshez.

A sofőrök 2021. február 21-én éjszaka összesen 20 szír és iraki bevándorlót vettek fel a két autóba, majd elkezdték őket Ausztria felé szállítani. Az ukrán embercsempészt Baján, míg moldáv bűntársát Martonvásár közelében fogták el a rendőrök.  A kettős állampolgárságú vádlott – aki telefonon tartotta a kapcsolatot a banda irányítójával, a „sétáltatókkal” és sofőröket toborzó elkövetőkkel – az üzletszerű embercsempészés során legalább 11.750 eurót szerzett meg, amit továbbadott a bűnszervezet többi tagjának.

A járási ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Az ügyész végrehajtandó fegyház kiszabását indítványozza a vádlottakkal szemben azzal, hogy a kettős állampolgárt a közügyek gyakorlásától is el kell tiltani, az ukrán és moldáv csempészeket pedig ki kell utasítani az országból. Az ügyészség a kettős állampolgárságú vádlottal szemben több mint 4 millió forint erejéig vagyonelkobzást is indítványozott.

A vádlottak bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.