Idős sértett pénzét csalták ki a letartóztatott gyanúsítottak Veszprémben

Rendőrség

Az ügyészség indítványára négy, csalás bűntettével gyanúsított román állampolgár – két nő és két férfi – letartóztatását rendelte el a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírója.

A megalapozott gyanú szerint a négy elkövető, 2021. november 19-én találkozott az egyik veszprémi idősek otthonában lakó 82 éves férfival, akit azzal a céllal szólítottak meg, hogy a bizalmába férkőzve pénzt csaljanak ki tőle. Beszélgetésük során valótlanságokra hivatkozva panaszkodtak neki, megsajnáltatták magukat, majd elmondták, hogy a hazautazásukhoz pénzre lenne szükségük, illetve ajándékozáshoz különböző műszaki cikkeket kellene vásárolniuk. Az idős férfit félrevezetve, azt is megígérték, hogy segítsége esetén vissza fogják fizetni a pénzét.

Ezt követően a sértett jóhiszeműségét kihasználva rávették a férfit, hogy egy bankautomatán keresztül pénzt vegyen le nekik a számlájáról, illetve egy műszaki áruházba is elvitték, ahol a bankkártyájával műszaki cikkeket vásároltak maguknak. Az elkövetők másnap is visszamentek a sértettért, és további készpénz szereztek tőle, valamint műszaki cikkeket vásároltattak vele.

A gyanúsítottak harmadnap is folytatni akarták a sértett megkárosítását, ám ekkorra a Veszprémi Rendőrkapitányság tudomást szerzett a csalásról és mind a négy elkövetőt őrizetbe vette. Az eddigi adatok szerint a 29 és 33 éves nők, valamint 32 és 34 éves férfiak a csalással 1 325 000 forint kárt okoztak az idős sértettnek, amely súlyosabban minősül, ha azt idős, a bűncselekmény elhárítására a koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el.

A Veszprémi Járási Ügyészség indítványára a bíróság a négy csalással gyanúsított elkövető letartóztatását a szökés és elrejtőzés, a bizonyítás meghiúsításának veszélyére figyelemmel, illetve a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében egy hónapra elrendelte. A végzés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, ezért az nem végleges.