Rendőrökre támadt az ittas ukrán pár Budapesten

Rendőrség

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt állított bíróság elé egy ukrán párt, akik a velük szemben intézkedő rendőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták.

2021. október 17-én, délelőtt, Budapesten a gépkocsizó járőrszolgálatot ellátó kerületi rendőrök intézkedtek egy személygépkocsi öt utasával. Miután észlelték, hogy két külföldi személy ittas – a biztonságos és eredményes intézkedés lefolytatása érdekében – erősítést kértek. Az adatellenőrzés során kiderült, hogy az ukrán állampolgár férfival szemben a bíróság körözést rendelt el.

Erre tekintettel a rendőrök a – magyar nyelvet értő és beszélő – 39 éves férfi kezeit, a kényszerítő eszköz alkalmazására történt előzetes figyelmeztetést követően, hátra helyzetbe rögzítve megbilincselték. Ekkor a férfi 38 éves barátnője ukrán nyelven kiabált, megpróbált a párjához közelebb lépni, majd a kezében tartott 1 literes üditős dobozt a rendőrök felé dobta, amely az egyik rendőrt a felsőtestén eltalálta, miközben a folyadék az arcára fröccsent.

Ezt követően egy rendőr és a rendőrökkel közös szolgálatot ellátó katonai rendész a nővel szemben testi kényszert alkalmaztak, de ő ellenállt, karjait megfeszítette és rugdosott. A nő erőteljes ellenállását két további rendőr segítségével leküzdötték, majd megbilincselték. Ezalatt az ukrán férfi mellkason rúgta a földön térdelő katonai rendészt.

A nyomozó ügyészség az őrizetben lévő elkövetőket gyanúsítottként hallgatta ki, majd tegnap a Budai Központi Kerületi Bíróság elé állította.

A bíróság 3 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit, és elrendelte a korábban – súlyos testi sértés bűntette miatt – kiszabott 7 hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is. A büntetlen külföldi nővel szemben 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki és mindkettőjüket kiutasította Magyarország területéről. Az ítélet nem jogerős.

Kép: illusztráció.