Vádat emelt a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség egy férfi ellen, aki nem gondozta az idős, beteg asszonyt

Rendőrség

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta annak a férfinak az ügyében, aki elmulasztotta az idős és beteg asszony gondozását, továbbá kiszolgáltatott ismerősét verte és lopásra kényszerítette. 

A tényállás szerint 2015 szeptemberében a férfi és az élettársa tartási szerződést kötött a több betegségben szenvedő idős asszonnyal. A sértett befogadta őket a lakásába, továbbá a bankszámlájához és bankkártyájához is hozzáférhettek. A férfi és élettársa azonban a cukorbeteg sértett gyógyszereit nem váltották ki, megfelelő élelmezéséről nem gondoskodtak, ezért az idős asszony alultáplált lett, súlyos betegsége kezeletlen maradt.

A férfi egy jövedelemmel nem rendelkező, kiszolgáltatott helyzetben lévő ismerősét az ingatlanba fogadta. Az elkövető ezt a sértettet rendszeresen bántalmazta, fenyegette azért, hogy a ház körüli munkákat elvégezze, illetve a környékbeli ingatlanokból fát és más vagyontárgyakat lopjon. A férfi a bűncselekményekre kényszerített ismerőse cselekményeiből rendszeres haszonra tett szert.

A bíróság a férfit gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette, emberkereskedelem bűntette és további vagyon elleni bűncselekmények miatt 10 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen a – cselekményeket többségében tagadó – férfi és a védője felmentésért fellebbezett.

A fellebbviteli főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta, mivel álláspontja szerint a bíróság helyesen következtetett a férfi bűnösségére, és a kiszabott büntetés is arányos.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.

Kép: illusztráció.