Bosnyák embercsempészeket állított bíróság elé a Veszprémi Járási Ügyészség

Rendőrség

Az elfogásuktól számított három napon belül a Veszprémi Járási Ügyészség bíróság elé állította azt a két 21 éves bosnyák állampolgárságú férfit, akik 19 migránst akartak illegálisan Ausztriába juttatni.

A vádlottak 2021. október 5-én, este, a 8-as főúton haladtak egy bosznia-hercegovinai rendszámú tehergépkocsival Székesfehérvár felől Várpalota irányába, amikor a Veszprémi Rendőrkapitányság járőrei igazoltatták őket. Az igazoltatás során a jármű rakteréből 17 afgán, egy pakisztáni és egy iráni állampolgár került elő.

A két bosnyák férfi előző este indult Bosznia-Hercegovinából Horvátországon keresztül Magyarországra, ahol másnap délután az előre megadott helyen, egy erdős részen vették fel gépkocsijukba a rájuk várakozó külföldi személyeket. A migránsok a zombori menekülttáborból indultak és jogellenesen léptek be Magyarország területére, hogy hazánkon keresztül Ausztriába jussanak.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették és embercsempészés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki a két bosnyák férfit. Az ügyészség az őrizet tartama alatt az elkövetőket a Veszprémi Járásbíróság elé állította, és velük szemben börtönbüntetés kiszabására, valamint a Magyarország területéről történő kiutasításukra tett indítványt.

A bíróság az ügyészség indítványával egyetértve mindkét vádlottat 2 év 6 hónap börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről. Az ügyészség az ítéletet tudomásul vette, míg a terheltek úgy döntöttek, hogy a törvényben biztosított három munkanapon belül nyilatkoznak a jogorvoslat kérdésében. Az ügyészség indítványára a bíróság az őrizetben lévő vádlottak letartóztatását a szökés veszélyére figyelemmel elrendelte.