Hamis orvosi receptekkel jutott engedélyköteles gyógyszerekhez az üllői férfi

Rendőrség

A Bajai Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta egy férfi letartóztatását, aki a bűntársaival 2021 márciusában és áprilisában az ország több pontján hamis orvosi vényekkel, gyanútlan emberek személyi adatait felhasználva szerzett engedélyköteles gyógyszereket.

A megalapozott gyanú szerint az üllői férfi 2021 márciusában és áprilisában a bűntársaival együtt egy fővárosi, öt bajai és három kalocsai patikát keresett fel, az egyik bajai gyógyszertárban egyedül járt. Kitöltetlen orvosi vényeket vittek magukkal, amiket ismeretlen módon szereztek meg. A recepteket hamis bélyegzővel látták el, aláírták az orvos helyett és azokra mit sem sejtő emberek személyes adatait írták rá.

A férfi és bűntársai a hamis receptek felhasználásával több mint 80 doboz orvosi engedélyköteles gyógyszert szereztek meg, amikhez egyébként nem juthattak volna hozzá. A bajai rendőrök eredményes nyomozása derített fényt az esetek közti összefüggésre. A nyomozók a férfit folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette, többrendbeli személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A gyanúsítottat a bajai nyomozási bíró először bűnügyi felügyelet alá helyezte, de a férfi sorozatosan megszegte a kényszerintézkedés magatartási szabályait, ezért a rendőrök 2021. szeptember 27-én őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatását.

A Bajai Járási Ügyészség 2021. szeptember 28-án indítványozta a gyanúsított letartóztatását, mert a bűncselekmények súlyossága, bűnhalmazata, valamint a bűnügyi felügyelet szabályainak sorozatos és súlyos megszegése miatt alappal tartani kell attól, hogy a gyanúsított a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne. Ezen kívül a többszörösen büntetett előéletű férfi a bűncselekményeket egy másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el, ezért a bűnismétlés veszélye is a letartóztatás elrendelését indokolja.

A Bajai Járásbíróság nyomozási bírója 2021. szeptember 29-én az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a gyanúsított eltartóztatását. A végzés nem végleges, ugyanis ellene a gyanúsított és a védője fellebbezett.