Trükkel szerezték meg a közvetítői díjat a csalók

Rendőrség

A vád szerint egy román állampolgárságú nő és társai ingatlanközvetítést színleltek, majd a nagy értékű ingatlanok után kért jelentős összegű közvetítői díjat csalással – illetve trükköt is alkalmazva – megszerezték. Három sértettnek, mintegy 200 millió forint kárt okoztak.

A vádirat szerint a vádlott  és jelenleg ismeretlen társai 2019-ben előzetesen megállapodtak csalások elkövetésében.

Módszerük lényege az volt, hogy külföldi, ingatlanközvetítéssel foglalkozó cégek képviselőinek adták ki magukat, akik olyan sértetteket kerestek fel, akik az interneten, nagy értékű ingatlanokat hirdettek. Telefonon vették fel a kapcsolatot a sértettekkel, a bizalmukba férkőztek, ennek során vételi ajánlatot tettek. Az ingatlanokkal kapcsolatban adatokat, műszaki tervrajzokat és fényképeket kértek, továbbá Rómában is szerveztek személyes találkozót a sértettekkel, ahol az adásvétel részletiről tárgyaltak.

A csalók az adásvételi szerződés megkötésének feltételéül szabták a 200.000 euró közvetítői jutalék előzetes, készpénzben történő bemutatását. A közvetítői jutalék bemutatására szervezett találkozókon a vádlott nő jelent meg, aki miután a készpénzt megszámolta, azt egy borítékba tette, amit ezután a felek lezártak és aláírásukkal hitelesítettek. Ezután a sértettek figyelmét elterelve, a vádlott kicserélte a borítékot egy ugyanolyan kinézetű, de papírdarabokat vagy értéktelen bankjegyeket tartalmazó borítékra. Ehhez egy olyan táskát használt, amelyben mágnessel záródó, titkos zseb volt kialakítva.  Ezután tévedést színlelt, és a táskából a már kicserélt borítékot a sértetteknek visszaadta, majd a pénzzel teli borítékkal távozott a helyszínről.

Az ügynek három sértettje van. Az egyik esetben a sértett jogi képviselője gyanút fogott, ezért megkérte a nőt, engedje meg, hogy belenézzen a táskájába, azonban (a titkos zseb miatt) nem látott benne semmit.

A vádban szereplő harmadik csalás 2020. december 3-án, egy XVIII. kerületi ügyvédi irodában történt. Itt a sértett időben észlelte, hogy az ott hagyott boríték nem az, amibe a 200.000 eurót tették, ezért a vádlott után ment, és az időközben taxiba ülő nőt a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta, így ebben az esetben a kár, visszavétellel megtérült.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a nőt 3 rendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarországról történő kiutasítást is indítványoz a vádiratban.

A felvételen az ügyvédhez érkezés, felkísérés, majd az elköszönés látható, ahol az ügyvéd már gyanút fog, de a táskában nem látja a titkos zsebbe tett pénzt.

Kép: illusztráció.