Letartóztatásban marad a brit kábítószer-csempész

Rendőrség

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék letartóztatást fenntartó határozatát annak a brit állampolgárságú elkövetőnek az ügyében, akivel szemben különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt nem jogerősen 7 év szabadságvesztés kiszabására és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra került sor.

Az ítéleti tényállás szerint a férfi a tulajdonát képező személygépkocsival 2020. január 21-én a röszkei határátkelőhelyen belépésre jelentkezett Magyarország területére, ahol a vámellenőrzés során a kábítószer-csempészés céljából átalakított gépjárművének a padló alatti rejtekhelyéről mintegy 22 kg heroin került elő, melyet a férfi Belgrádból Németországba kívánt szállítani. A kábítószer mennyisége több mint 35-szöröse volt a különösen jelentős mennyiség alsó határának.

A férfi az elsőfokú tárgyaláson beismerő nyilatkozatot tett, melyet az elsőfokú bíróság elfogadott.

Az ítélet ellen a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség a kiszabott szabadságvesztés és a kiutasítás tartamának a lényeges súlyosítása, míg a férfi és védője a büntetés enyhítése végett jelentettek be fellebbezést.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészség fellebbezését fenntartotta, ugyanakkor a védelmi fellebbezéseket nem ítélte alaposnak és a kiszabott büntetések lényeges súlyosítására tett indítványt.

Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően a vádlott letartóztatását a törvényszék fenntartotta, mely határozattal szemben a vádlott védője fellebbezést jelentett be.

A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla a fellebbviteli főügyészség álláspontját osztva megállapította, hogy a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés tartamára figyelemmel, annak súlyossága folytán a vádlott vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélye változatlanul fennáll, melynek kiküszöbölésére a letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedés nem alkalmas.

Az ítélőtábla ezen határozatával a letartóztatás tárgyában végleges döntés született, míg a nem jogerős ítélet elleni fellebbezésekről az ítélőtábla a másodfokú eljárás során fog dönteni.