A román kábítószercsempész büntetésének súlyosítását indítványozza az ügyészség

Rendőrség

A kábítószer birtoklásának bűntette miatt indult bűnügyben a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú átiratában indítványozta, hogy a Szegedi Ítélőtábla az elsőfokú ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamát súlyosítsa és a büntetést fegyházban rendelje végrehajtani, valamint a férfit zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A Szegedi Törvényszék a román állampolgárságú vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében, ezért 8 év börtönbüntetésre és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a bűnösségét beismerő vádlott egy  társával együtt elfogadta az ismeretlenül maradt megbízó ajánlatát, hogy kábítószert szállítsanak Belgrádból Bukarestbe Magyarországon keresztül. A két férfi 2019. november 21-én a hajnali órákban a röszkei határátkelőhelyen egy menetrendszerű buszjárattal érkezve jelentkezett az országba belépésre. A busz csomagterében elhelyezett, fejenként 2-2 bőröndjükben összesen több mint 43 kg kábítószert tartalmazó növényi törmeléket kíséreltek meg az országba behozni. A lefoglalt kábítószer hatóanyag tartalma meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 2,8 szerese volt.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség az egyik férfi tekintetében jelentett be fellebbezést a büntetés súlyosításáért, az elsőfokú döntés a társa vonatkozásában jogerőssé vált.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú átiratában a fellebbezést fenntartotta azzal a kiegészítéssel, hogy a férfit zárják ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.  A jelentős tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető, büntetett előéletű férfival szemben, akit a hazájában kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt korábban elítéltek és  cselekményét a romániai büntetéséhez kapcsolódó feltételes szabadság hatálya alatt követte el, csak a hosszabb tartamú szabadságvesztés és kiutasítás kiszabása, valamint a végrehajtási fokozat fegyházban történő meghatározása szolgálná megfelelően a büntetéssel elérni kívánt célokat. Mivel a férfi feltételes szabadsága alatt követte el cselekményét, ezért a másodfokú indítvány szerint a törvény kötelező rendelkezése alapján ennek lehetőségéből is ki kell zárni.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla fog dönteni.