Újabb unokázós csalások a fővárosban

Rendőrség

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt két férfival szemben, akik úgynevezett „unokázós” csalásokat követtek el több budapesti kerületben. Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott velük szemben a vádiratban.

A vádirat szerint, egy 49 éves és egy 23 éves férfi 2019. december és 2020. február között úgynevezett „unokázós” csalásokat követett el több budapesti kerületben. A vád szerint a 49 éves férfi négy csalásban, míg fiatalabb társa egy csalásban vett részt, egy további bűncselekményt pedig közösen követtek el.

Módszerük az volt, hogy a vádlottak ismeretlen női, vagy más esetben férfi társa telefonon felhívta a sértetteket, majd magát a lányuknak, vagy unokájuknak kiadva közölte, hogy közúti balesetet okozott, és mivel lejárt a kötelező biztosítása, de nem akarja, hogy rendőrségi feljelentés legyen, a helyszínen rendeznie kell a kárt, ezért azonnal pénzre van szüksége.

Volt olyan sértett, akinek nincs is lánya, ijedtében azonban azt hitte, hogy a fia feleségével beszél telefonon, majd 1 millió forintot adott át a pénzért érkező csalónak.

Az ügynek 6 sértettje van, mind 75 év felettiek, a legidősebb sértett 93 éves volt az elkövetés idején. A csalók a sértetteknek összesen több mint 10 millió forint kárt okoztak, volt olyan idős hölgy, aki 5 millió forintot adott át egy borítékban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztály nyomozói azonosították a csalásokat elkövető két férfit, és 2020. február 25-én elfogták őket.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az ügyben 6 rendbeli, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügyészség a két férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratban.