Letartóztatásban a külföldi férfi, aki rendőrökre, katonára támadt

Rendőrség

A bíróság egyetértett a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség letartóztatásra irányuló indítványával.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2021. május 22-én egy magát szír állampolgárnak valló férfit előállítottak a Fonyódi Rendőrkapitányságra, miután Balatonfenyvesen intézkedés alá vonták, ugyanakkor a magyar nyelvet nem beszélte és személyazonosságát igazolni nem tudta.

A rendőrkapitányságon a külföldi férfi orvosi ellátást kért. Az orvos megérkezését követően a rendőrök levették a magát 26 évesnek mondó férfiról a bilincset, aki ezt kihasználva, rátámadt a helyiségben tartózkodó hivatalos személyekre. Az elkövető többször megrúgta, ököllel ütötte, illetve megkarmolta a két rendőrt és a rendőrség támogatására kirendelt honvédségi állományba tartozó törzsőrmestert, valamint a segítségükre siető rendőr főtörzsőrmestert.

A gyanúsított a támadás közben elszakította az egyik rendőr ruháját, és kísérletet tett a katona, valamint a rendőr főtörzsőrmester szolgálati lőfegyverének megszerzésére,

miközben többször az „I kill you” kijelentést tette.

A bántalmazás során a három rendőr nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést, míg a katona – súlyos testi sértésnek minősülő – orrcsont törést szenvedett.

Az ügyészi indítvány szerint az elkövető az eljárás során személyazonosságát hitelt érdemlően igazolni nem tudta, adatai vonatkozásában ellentétes nyilatkozatokat tett,   feltehető, hogy az ország területén illegálisan tartózkodik, így alappal lehet tartani attól, hogy szabadon bocsátása esetén a büntetőeljárás alól kivonná magát és újabb bűncselekményeket követne el Magyarország területén.

A nyomozó ügyészség indítványával egyetértve a Kaposvári Járásbíróság a gyanúsított letartóztatását elrendelte.