Vádemelés a légpuskával, riasztópisztollyal fenyegetőző férfi ellen

Rendőrség

A Veszprémi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt korábban már elítélt 70 éves férfival szemben, aki a tavalyi évben Veszprém utcáin több esetben légpuskával, valamint riasztófegyverrel fenyegetett járókelőket.

Az ittas férfi 2020 nyarán két, járdán beszélgető tizenéves fiatalt szólított meg, majd garázsából egy céltávcsővel felszerelt légpuskát hozott ki, melyet az egyikük fejéhez tartott és elzavarta őket. A menekülő sértettek a közeli fák mögött rejtőztek el, de még hallották, ahogy a vádlott előbb a légpuskával, majd egy gáz-riasztópisztollyal is a levegőbe lő. A vádlott tavaly október végén egy gyalogosan közlekedő férfit szemelt ki, akit két alkalommal is életveszélyesen megfenyegetett. Első esetben a derekán lévő pisztolytáskából elővett egy forgótáras pisztolynak látszó tárgyat, melynek csövét a sértett feje felé tartotta. A férfi igyekezett nyugtatni a fenyegetőző elkövetőt, aki erre azt felelte, hogy „majd akkor fogok megnyugodni, ha kivégeztelek!”. A két férfi másnap délelőtt ugyanott találkozott, amikor a vádlott a pisztolytáskájához érintve kezét, fejbelövéssel fenyegette meg az otthonához tartó sértettet.

A vádirat szerint a vádlott elvált, azonban a vele továbbra is egy lakásban élő volt házastársát évek óta folyamatosan félelemben tartva azzal fenyegette, hogy a torkát elvágja, fejét baltával széthasítja, egy alkalommal pedig rá is fegyvert fogott, de emellett rendszeresen becsmérelte, szidalmazta a nőt.

A vádlott lakásán a nyomozó hatóság számos fegyvert és fegyveralkatrészt foglalt le, amelyek között egy lőfegyver is volt.

A korábban letartóztatásban volt vádlott jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, a bíróság által kijelölt lakást nem hagyhatja el, mozgását nyomkövetővel ellenőrzik a hatóságok.

Az ügyészség fegyveresen elkövetett garázdasággal, lőfegyverrel visszaéléssel, többrendbeli zaklatással és kapcsolati erőszak elkövetésével vádolja a férfit, akivel szemben börtönbüntetés kiszabására, valamint a 400 000 forintot is meghaladó bűnügyi költség megfizetésére kötelezésére tett indítványt az elbírálásra illetékes Veszprémi Járásbíróságnak. Az ügyészség emellett indítványozta a férfitól lefoglalt lőfegyver illetve valamennyi egyéb fegyver, fegyveralkatrész elkobzását.