Pénzt és ékszereket csalt ki egy ,,unokázós” trió Budapesten időskorúaktól

Rendőrség

Pénzt és ékszereket csalt ki egy ,,unokázós” trió Budapesten időskorúaktól, amellyel összesen több mint 12 millió forintos kárt okoztak; a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség vádat emelt ellenük és velük szemben börtön, illetve fegyházbüntetés kiszabását indítványozza.

A vádirat szerint a három férfi – több esetben eddig még nem azonosított társaik segítségével – 2018. november és 2019. február közötti időszakban, főként időskorú embereket csaptak be főváros szerte, azonban jellemzően a II. és III. kerületben, azért, hogy a pénzüket megszerezzék.

A vádlottak módszere a már ismert „unokázós csalásoknál” alkalmazott módszer volt.

Az elkövetők valamelyike felhívta a sértettet, és magát a sértett unokájának, gyerekének, vagy jó ismerősének adta ki, és azt állította, hogy balesetet okozott, egy értékes, új autót tört össze, és ezért azonnal pénzre van szüksége. Volt, hogy arra is hivatkoztak, hogy fenyegetik, hogy ha nem fizet, akkor baja esik.

A becsapott sértettek összegyűjtötték az otthon tartott pénzüket és a megbeszélt időpontban átadták a pénzért érkező csalónak, de volt olyan is, hogy a sértettnek nem volt otthon annyi pénze, mint amennyit kértek tőle, ezért elment egy bankautomatához, és onnan vette le a kért összeget.

Az ügynek 11 sértettje van, többnyire 80 év felettiek, a legidősebb sértett 94 éves volt az elkövetés idején.

A sértettektől jellemzően nagy, 1 millió forint feletti összegeket kértek a csalók. A legnagyobb összeg, amit az egyik 83 éves sértettől kicsaltak, 2 millió forint volt. Az összesen okozott kár meghaladja a 12 millió forintot, amely csak kis részben térült meg, egy esetben pedig az okozni kívánt félmilliós kár járókelők beavatkozása miatt nem következett be.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség 11 rendbeli, időskorú sérelmére, túlnyomórészt üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságra. Az ügyészség vádirata szerint az egyik férfit mindegyik bűncselekményben részt vett, két társa 1, illetve 3 rendbeli bűncselekményben működött közre, egyikük többszörös visszaesőt. A kerületi ügyészség a vádiratában két vádlottal szemben börtön, a többszörösen büntetett vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, valamint mindhárom férfi esetében közügyektől eltiltásra is indítványt tett.

A vádlottak közül ketten más ügyben kiszabott szabadságvesztés büntetésüket töltik, harmadik társuk más ügyben letartóztatásban van.