Életveszélyes sérülést okozott

Rendőrség

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a letartóztatás fenntartására vonatkozó elsőfokú bírósági határozat helybenhagyását indítványozta azzal a vádlottal szemben, akit az ügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádol.

A vádirati tényállás szerint a 23 éves pécsi férfi 2020. július 13-án, az őt és élettársát otthonukban hívatlanul, ittas állapotban meglátogató sértettet egy botszerű eszközzel leütötte, majd nagy erővel megrúgta. A bántalmazás következtében a sértett súlyos, életveszélyes fejsérüléseket szenvedett.

Az ügyben elsőfokon eljáró Pécsi Törvényszék a vádirat benyújtását követően – ügyészi indítványra – a vádlott 2020. július 16-án elrendelt letartóztatását az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig fenntartotta. A végzés ellen a vádlott fellebbezett.

A fellebbezés folytán folyamatban lévő másodfokú eljárásban a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a letartóztatás fenntartásáról rendelkező törvényszéki végzés helybenhagyását indítványozta. A fellebbviteli főügyészség indítványát arra alapozta, hogy a vádlott előéletére, életvitelére valamint arra tekintettel, hogy ellene erőszakos bűncselekmény okán más eljárás is folyamatban van, tartani lehet a bűnismétléstől. Emellett a bűncselekmény tárgyi súlyára és – bűnössége megállapítása esetén – a vádlottra kiszabható büntetés hosszabb tartamára figyelemmel a vádlott szökésének, illetve elrejtőzésének veszélye is fennáll. A büntetőeljárás céljai tehát a vádlottal szemben a legszigorúbb, azaz a személyi szabadság elvonásával járó kényszerintézkedés további alkalmazását teszik indokolttá.

A fellebbezést a Pécsi Ítélőtábla bírálja el.