Motorcsónakos embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség indítványozta a letartóztatását annak a szerb férfinek, aki Röszke külterületén motorcsónakkal próbált meg illegális határátlépőket Magyarországra csempészni.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2021. március 6-án, 16 órakor közlekedett motorcsónakkal a Tiszán, Röszke magasságában. Amikor a gyanúsított a part mellett kii akart kötni, akkor a rendőrjárőrök megpróbálták ellenőrizni. A rendőrök a kikötésre szolgáló kötelet megfogták, ezért a férfi megpróbált elmenekülni a csónak hátramenetbe kapcsolásával, de ezt sikerült megakadályozni. Az intézkedés során a rendőrök a csónakból őt fő, magát szír állampolgárnak valló személyt állítottak elő, akik a Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. Az illegális határátlépőket a férfi röviddel ezt megelőzően, megbízója utasításainak megfelelően még a Tisza szerb szakaszán vette fel.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését a szökés-elrejtőzés tényére és veszélyére, valamint a büntetőeljárás meghiúsításának veszélyére tekintettel indítványozta.

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a férfi letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően, telekommunikációs eszközzel tartott ülésén elrendelte. A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon történő védekezés érdekében fellebbezést nyújtottak be.