Jogerős ítélet a lébényi autópálya rendőrök ügyében

Rendőrség

Befejeződött a 18 autópálya rendőr ellen korrupció miatt a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen indult büntetőeljárás.

A vádirat szerint 2018 szeptembere előtt a lébényi autópálya rendőrök az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán ellátott járőrszolgálatuk alatt, külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőitől tovább haladásukért rendszeresen pénzt kértek.

A 2018. július 1-je óta hatályos új büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító intézkedéseinek lehetőségével élve az ügyészség a nyomozás során egyezséget kötött a gyanúsítottakkal, amelynek keretében valamennyien tényfeltáró vallomást tettek a bűnösségük beismerése mellett.

Az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott  büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa 2021 március első hetében tartott előkészítő ülést.

Az ügyben irányadó tényállás bizonyításához szükséges bizonyítási eszközöket az ügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat közreműködésével szerezte be, és az így megállapított tényállást a terheltek egyike sem vitatta. Az előkészítő ülésen minden vádlott – a vádirati tényállással egyezően – a felelősségét elismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Az előkészítő ülés eredményeként a bíróság 2021. március 5. napján hozott végzésével a korábban megkötött egyezségeket jóváhagyta, majd meghozta ítéletét, amely valamennyi vádlott vonatkozásában megegyezett a vádiratban tett büntetési indítványokkal. Az ítéletet a vádlottak és védőik, továbbá az ügyészség is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.