Letartóztatás közúti veszélyeztetés bűntette és más bűncselekmények miatt

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság 2020. április 23-án elrendelte egy férfi letartóztatását egy hónapra három rendbeli közúti veszélyeztetés bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a gyanúsított férfi 2020. április 17. napján 13 óra 43 perckor, Kaposváron az általa vezetett személygépkocsival – melynek jobboldali első ülésén utast is szállított – szabálytalanul kívánt balra kanyarodni egy egyenes haladást biztosító forgalmi sávból. Ezt egy, a közelben tartózkodó rendőrségi gépkocsis járőr észlelte, hang és fényjelzés használatával intézkedés alá akarta vonni a gyanúsítottat, aki ekkor járműve sebességét fokozva az intézkedés alól szerette volna kivonni magát. Ennek során Kaposvár belterületén nagy sebességgel, szabálytalanul közlekedett, többek között kerékpársávra felhajtva, körforgalomban menetiránnyal ellenkező irányba behajtva, járdaszigetet a szembe jövők sávjában kikerülve, illetve jelzőlámpánál várakozó gépkocsikat a szemben közlekedők sávjába hajtva kikerülve. Eközben veszélyeztette a kerékpárúton akkor közlekedő két kerékpáros, a körforgalomban és onnan kihajtva a vele szemben közlekedő fékezésre és irányváltoztatásra kényszerülő személygépkocsivezetők életét és testi épségét.

A gyanúsított gépkocsiját követő rendőrségi jármű a forgalmi helyzetre tekintettel megállásra kényszerült és 13 óra 50 perckor a gyanúsítotti gépkocsit szem elől tévesztette. Végül ugyanezen a napon a gépkocsit egy utcában 15 óra körüli időben megtalálták, a gyanúsítottat 17 óra 20 perckor vonták intézkedés alá.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, más büntetőeljárás hatálya alatt is áll, így alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén igyekezne kivonni magát az eljárás alól, megszökne, elrejtőzne, illetve újabb – szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekményt követne el.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbeztek, ezért a végzés még nem végleges.