Letartóztatásban marad egy embercsempész férfi

Rendőrség

A Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően helybenhagyta a nem jogerősen elítélt embercsempész letartóztatását fenntartó végzést.

A harminckilenc éves koszovói férfit a Szegedi Járásbíróság nem jogerős ítéletével bűnösnek mondta ki embercsempészés bűntettében, ezért három év börtönbüntetésre és négy év Magyarországról történő kiutasításra ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést, elsődlegesen a vádlott felmentése, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében.

Az ügyben másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék a vádlott letartóztatását, ami a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés hosszáig tarthat, időszakosan felülvizsgálta és a letartóztatást továbbra is fenntartotta. A vádlott a döntéssel szemben szabadlábra helyezésért fellebbezéssel élt.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú határozat helybenhagyására tett indítványt, mivel a Magyarországra illegálisan, a bűncselekmény elkövetése érdekében érkezett, hazánkban jövedelemmel, lakóhellyel, családi kötődéssel nem rendelkező, nem jogerősen elítélt vádlott szökésének, elrejtőzésének veszélyét csak a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartásával látta kiküszöbölhetőnek.

Az ügyben eljáró Szegedi Ítélőtábla a fellebbviteli főügyészség indítványát osztotta és a Szegedi Törvényszék végzését helybenhagyta.

 

ugyeszseg.hu