Sparheltba dugta a motorbenzint, kigyulladt

Ország Rendőrség

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy harmincnyolc éves férfi ellen életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt.

A vád szerint a vádlott egy borsodi faluban négy szobával és konyhával rendelkező családi házban lakik feleségével és nyolc gyermekével.

A tulajdonában van egy motoros rotációs kapa, amelybe 2018 augusztusában motorolajat is tartalmazó motorbenzint vásárolt két darab műanyag flakonban. Az összesen három liternyi folyadékot azért, hogy a kisebb gyermekei ne találják meg, a konyhában lévő és a nyári időszakban általuk nem használt sparhelt sütő részébe dugta el, azonban erről nem szólt feleségének, és később maga is elfelejtette.

A vádlott felesége még ugyanebben a hónapban ebédet főzött a konyhában a gáztűzhelyen, azonban a palackból kifogyott a gáz, és mivel hétvégén a faluban nem lehetett palackot cserélni, a sparheltba gyújtott be és így folytatta tovább a főzést.

A konyhában ekkor az asszony és két lány gyermeke, valamint a szomszédasszony tartózkodtak.

A felmelegedő sütőben a flakonok összezsugorodtak, kilyukadtak, és a kifolyt benzingőz meggyulladt. A felcsapó lángoktól a vádlott felesége közvetlenül életveszélyesnek minősülő másod-, és harmadfokú égési sérüléseket, míg két lánya első-, illetve másodfokú égési sérüléseket szenvedtek el.

A vádlott a cselekménye lehetséges következményeit azért nem látta előre, mert a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta.

Az ügyészség az új büntetőeljárási törvény szerinti büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében – figyelemmel arra, hogy a bűncselekmény öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, az ügy megítélése egyszerű, a vádlott szabadlábon van és a bűncselekmények elkövetését beismerte – tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.

 

ugyeszseg.hu