Nyílt nap Miskolcon

Rendőrség

A zsaruk csapatban vagy önállóan, gyalog, bringán, autón, motoron, lóháton ülve, vonaton, esetleg csapkodó rotor tövében látják el feladataikat.

Városi nyüzsgésben, pusztán, vízen, levegőben és irodakomfortban, amit a szolgálat kíván. A munka sokszínűségére mutatott rá a majdani zsaruk egyik fő kiképzőbázisa, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium.

A borsodi megyeszékhelyen idén január 15-én hirdettek nyílt napot a középiskolások számára.

– Mint érettségi utáni továbbképzési intézmény és a rendőri hivatás alapjainak letéteményesei erős versenyben vagyunk más iskolákkal és munkaadókkal, hallatni kell tehát hangunkat, hogy elérjük a korcsoportot – mondta Kőhalminé Mizsei Orsolya őrnagy, a szakgimnázium tanulmányi osztályának kiemelt főreferense. – Úgy ítéljük meg, hogy a szavunk célba talált: a fagyos idő ellenére közel kétszázan regisztráltak a nyílt napon. Az érdeklődőket tájékoztattuk a hagyományosnak tekinthető kétéves, fele részben külső gyakorlati helyszíneken, azaz rendőrkapitányságokon, rendőrőrsökön megvalósuló képzésről, valamint az elő- és utóképzést igénylő rövidebb oktatásokról. Beszéltünk a három félév alatt megszerezhető végzettségről is. A másfél éves szakra azok jelentkezését várjuk, akik a rendészet és közszolgálat ágazati képzésben „fegyveres szervek és vagyonvédelmi ismeretek” tantárgyat tanultak, érettségizettek, valamint „rendészeti ismeretek” szakmai érettségi vizsgát tettek, illetve 2020. július 1-ig „közszolgálati ügykezelő” szakképesítést és „rendészeti és közszolgálati ismeretek” ágazati szakmai érettségit tesznek. Ez a forma tehát részben előzetes felvérteződést kíván. A programot úgy építettük fel, hogy a látogatóknak nem csak az iskola tevékenységét mutattuk be. Bagi István ezredes, iskolaigazgató tájékoztatója után gyakorlatilag végigvezettük őket egy folyamaton, időben kitekintést nyújtva. Beszéltünk a felvételi kritériumokról. Az Alapozó Ismereti Szakcsoporttól Géczi Annamária közalkalmazott és Cselepák Péter törzszászlós szemléltették a gyakorlati követelményeket, bemutattuk az iskola tevékenységét, és magára a pályára is rálátást adtunk. Az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség humánigazgatási szolgálatai mint munkahelyről beszéltek a látogatóknak. Célszerű szem előtt tartani ugyanis, hogy a rend­őrség nem csupán egy érdekes szervezet, de az ország egyik legnagyobb munkaadója is. Törekedtünk a szakma sokszínűségének bemutatására, ám ezúttal tudatosan a közrendvédelmi terület megismertetését helyeztük középpontba.

A hivatás egyébként is látványos szolgálati ágába, annak tagolt szakmai ismereteibe több helyszínen sokféle bemutatóval biztosítottak bepillantást a szervezők. Az alakulótéren a Szakmai Ismereti Szakcsoport tartott alaki bemutatót Antal Attila százados irányításával, őket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kutyásai, majd a Bükk mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály felszámolói követték parázs hangulatú szimulációval. A csapatszolgálati képzést Polgári Erika őrnagy irányította, saját személyével szavatolva, hogy a lányoknak is van keresnivalójuk a pályán, a keményebb feladatok ellátására is felkészíti őket a szakgimnázium. További egyenruhások vonultak fel: a szakmai kabinetben intézkedéstaktikai bemutatót tartott Kláben Tamás alezredes és Fónagy István őrnagy, „megmutatta magát” a közlekedésrendészeti terület és a szituációs lőtér is. Nem szűkölködött látnivalóban a Terrorelhárítási Központ fegyver- és eszközstandja sem, ugyancsak érdekes rálátást adott a helyszínek világára a megyei bűnügyi technikai osztályról Szilvai Zoltán őrnagy.

A bűnügyi szakkabinetben, az Alapozó Ismereti Szakcsoport képviseletében Bárány Zoltán a detektívtükör működésének, a rabosításnak és a gyanúsítotti felismertetésnek a mozzanatait ecsetelte. A rendőri kötelezettségek határterületére, ugyanakkor bármilyen helyzetben jól hasznosítható tudásanyaghoz kalauzolta a látogatókat az életmentő technikák megismertetésével az Egészségügyi Szolgálat.

Sok fiatal fantáziáját mozgatta meg a szolgálati gépjárművek és a technikai eszközök bemutatója, a középiskolások tanulmányozhatták a zsarujárgányok és -felszerelések sokszínűségét.

police.hu