Letartóztatás elrendelése rablás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben (Pécsi Járásbíróság)

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság 2020. január 23-án egy hónapra elrendelte G. N. gyanúsított letartóztatását rablás bűntettének, súlyos testi sértés bűntettének és személyi szabadság megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésére álló adatok szerint S. Z. T. sértett férfi pécsi házának felső részét bérli T. Gy. sértett nő, aki 2016. október 23. napjáig élettársi kapcsolatban élt G. N. gyanúsított férfivel. T. Gy. 2020. január közepén átmeneti jelleggel befogadta lakrészébe a terheltet.

2020. január 20-án 17.00 óra körüli időpontban a fenti lakrészben G. N. gyanúsított pénzt kért T. Gy. sértettől, majd mivel nemleges választ kapott, ráugrott az ágyon fekvő sértettre, és pénz átadása érdekében ököllel bántalmazta. Ezt követően 10.000 forintot kivett T. Gy. – közvetlenül az ágy mellett lévő éjjeli szekrényen található – pénztárcájából, és távozott a házból. Távozáskor a ház bejárati ajtaját kívülről bezárta, és T. Gy. kulcsát magával vitte. Így T. Gy. sértett a házból – mivel annak alsó részén lévő ablakok ráccsal vannak ellátva – távozni nem tudott, oda akarata ellenére, hozzávetőlegesen egy óra időtartamra, a tulajdonos hazaérkezéséig be volt zárva.

G. N. gyanúsított 2020. január 21-én a hajnali órákban, a fenti pécsi házban, szóváltást követően tettleg bántalmazta S. Z. T. sértettet oly módon, hogy egy baseballütővel több ízben megütötte a hátát, mellkasát és kezét, majd bevonszolta a ház nappalijába, az ágy elé ültette, és ekkor több ízben ököllel megütötte a fejét.

S. Z. T. a bántalmazás következtében feltehetőleg 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett. A szemtájék, az arccsont, a száj, a szájüreg, a bal kéz és a mellkas zúzott sérüléseit szenvedte el, és fennáll nála a bordatörés gyanúja.

G. N. terhelt többszörösen büntetett előéletű, a fenti cselekményeket különös visszaesőként és egy korábbi büntetéséből történt feltételes szabadságra bocsátás hatálya alatt követte el.

A fenti körülményekre, a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények súlyos törvényi fenyegetettségére, valamint arra figyelemmel, hogy a terhelt nem tartózkodik a bejelentett lakcímén, a bíróság szerint megalapozottan lehet attól tartani, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne.

Figyelemmel arra, hogy a sértettekkel egy házban lakik, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a sértettek megfélemlítésével a bizonyítást veszélyeztetné.

G. N. a terhére rótt, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményeket gyanúsítotti kihallgatását követően követte el, és ezek miatt gyanúsítottként hallgatták ki, továbbá az előéletére, a vele szemben folyamatban lévő eljárásokra figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A gyanúsított fellebbezett a végzés ellen szabadlábra helyezés végett, az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a védő nem volt jelen az ülésen, így a bíróság határozata nem végleges.

 

Dr. Barkaszi Attila