Költségvetési csalás miatt kell felelnie

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Margit vezette tanácsa 2017.02.21-én 10 órától a következő ügyet tárgyalja.Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2016 szeptemberében O. Anikó I.r. vádlottat költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértése büntette miatt 3 év börtönbüntetésre, 3 év gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője foglalkozástól eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. S. Kálmán II.r. vádlottat felbujtóként, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette miatt3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, I.r. vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért, II.r. vádlott felmentésért fellebbeztek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint I.r. vádlott gazdasági társasága építőipari munkákat illetve gabona értékesítést végzett 2010 és 2011-ben. Az elvégzett munkákról áfás számlákat állított ki a vevők felé. II.r. vádlott 2010-ben rávette I.r. vádlottat arra, hogy közösen folytassanak gazdasági tevékenységet, mely részben II.r. vádlott korábbi cége által végzett gabonakereskedelem, illetve bontott húsáru belföldi értékesítése, valamint növénytermesztési munkák végzését jelentette. I.r. vádlott Kft-je ezekre a tevékenységekre bocsátott ki számlákat.

A Kft-nek két pénzintézetnél is volt számlája, azonban az egyik számla felett mindkét vádlott rendelkezési joggal bírt, a másik számla felett azonban kizárólag I.r. vádlott rendelkezett.2010b júliusa és 2011 februárja között a közös számlára érkező pénzzel II.r. vádlott rendelkezett, abból csak alkalmanként adott át összegeket I.r. vádlottnak, tudva arról, hogy ebből az összegből a bevallásokra köteles cége adófizetési kötelezettségét I.r. vádlott nem tudja teljesíteni. I.r. vádlott Kft-je 2010 évre benyújtott általános forgalmi adó bevallásai valótlan adatokat tartalmaztak, mert a levonásba helyezett Áfa összeget tartalmazó bizonylatokkal, költségszámlákkal nem rendelkezett. 2011-ben I.r. vádlott I.r. vádlott nem tett eleget bevallási kötelezettségének és Áfa fizetési kötelezettségének sem.

A Kft-nek több mint 176 millió forint Áfa fizetési kötelezettsége keletkezett melyet nem vallott be és nem fizetett meg. II.r. vádlott magatartásával az adóhiány keletkezésében működött közre. I.r. vádlott nem gondoskodott a cége jövedelmi helyzetét érintő gazdasági eseményekről szóló bizonylatok elkészítéséről és megőrzéséről, azok lekönyveléséről, éves beszámoló készítéséről. Így 2010 és 2011 üzleti év vonatkozásában meghiúsította a Kft-je vagyoni helyzetének áttekintését és ellenőrzését. Első nyilvános ülés.