Ismét egy katasztrófát szimuláltak Hajdúszoboszlón

Rendőrség

Vonatbalesetet szimulált a megyei mobil labor, a Hajdúszoboszlói Kiképző és Raktárbázison a tegnapi nap folyamán.
Az egész napos gyakorlat a novemberihez hasonlóan egy elméleti frissítővel vette kezdetét, ahol a résztvevők ismét Kecán Attila tű. főtörzszászlóstól tudhattak meg többet az egység által használt eszközökről és a veszélyes anyagok beazonosításának módjairól.

Az elméletet aztán a gyakorlat követte. A tegnapi nap feltételezése szerint, a raktárbázis északi oldalán lévő iparvágány töltése egy heves és több napig tartó esőzés miatt megsüllyedt. A „meghibásodás” miatt egy arra közlekedő kettő vasúti kocsiból és egy mozdonyból álló szerelvény kisiklott és az egyik kocsi felborult és kigyulladt, így fokozottan tűz és robbanásveszélyes anyagok folytak szét a vasúti töltésen. A kedvezőtlen légköri hatásoknak köszönhetően az égés során keletkező sűrű füst és a kifolyt anyagok robbanásveszélyes gőzei a település irányába terjedtek. Az esethez a Hajdú-Bihar megyei mobil labor is riasztásra került. Elsődleges feladatuk a balesetet szenvedett vasúti kocsiról leszóródott és szabadba került veszélyes anyagok beazonosítása volt, valamint útvonal felderítést végeztek a raktárbázison és terjedés irányába elhelyezkedő utcák területén, továbbá a helyzetértékelést követően javaslatot tettek a szükséges intézkedések megtételére.

A gyakorlati feladatok után, a nap zárásaként, az értékelés következett, ahol a gyakorlatozók közösen értékelték az elvégzett feladatokat.

Rácz Máté

Fotó: Kecán Attila tű. ftzls.