Először vetélkednek a veszélyes áruk szállítását ellenőrző szakemberek

Rendőrség

A mai napon indul és három napon át tart az első országos szakmai ADR verseny, amelynek fővédnöke dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. A vetélkedő célja, hogy annak során felmérjék a katasztrófavédelmi szervek állományában szolgálatot teljesítő ADR ellenőrök szakmai tudását és felkészültségét.

Csaknem egy évtizede, 2007 óta ellenőrizheti önállóan a veszélyes áruk közúti szállításának (ADR) körülményeit és szankcionálhatja a hiányosságokat a katasztrófavédelem. Az azóta eltelt évek során az ezzel foglalkozó szakterület jelentős változásokon esett át. A jogszabályok, valamint a hatáskörök módosulásai követték a veszélyes áruk szállításában bekövetkezett nemzetközi és hazai változásokat, így például a szállított áruk mennyiségének rohamos növekedését. Mindez a katasztrófavédelem ellenőri állományának bővüléséhez vezetett.

A jogszabályi változások nyomán átalakult az ellenőri állomány oktatása és továbbképzése is. A korábban megbízott külsős cégektől a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) vette át ezt a tevékenységet, ahol is új szerkezetű, gyakorlatorientált tanfolyamokon adják át a tudnivalókat az ellenőri állomány tagjainak. Ezzel egyidőben az országos iparbiztonsági főfelügyelőség felismerte, hogy az ellenőri létszám növekedésével az ellenőrzések egységes módszertanát is meg kell teremteni. Ez erősíti ugyanis a jogbiztonságot, valamint kiszámíthatóbbá teszi a bel- és külföldi fuvarozókkal szemben lefolytatott eljárásokat. A jól képzett ellenőri állomány munkáját ma már kézikönyv is segíti, amely meghatározza az ellenőrzések végrehajtásának rendjét, egységesíti a gyakorlatot, valamint megkönnyíti és gyorsítja a vizsgálatok végrehajtását, illetve országos szinten biztosítja az egységes ellenőri szemléletet.

A június 20-án kezdődő vetélkedőt, amelyre kétfős csapatok érkeznek, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettesi szervezete rendezi a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével. A versenyzők első körben elméleti tudásukról adnak számot, ami tesztfeladatok megoldását és egy esettanulmány kidolgozását jelenti. Az ezt követő gyakorlati feladatsor két komponensű: az ellenőrzésre kiválasztott gépjárművek forgalomból történő kiállítását és ellenőrzését, valamint egy előre berendezett, szabálytalan gépjármű szabályszerű ellenőrzését kell bemutatniuk a résztvevőknek.

A szervezők feltett szándéka, hogy a vetélkedővel hagyományt teremtsenek a veszélyes áruk közúti szállítását ellenőrző állomány számára.