A professzionális háttérmunka alapjai

Rendőrség

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII-as törvény, valamint a képzési rendszer átalakítása apropóján ült össze a humán szakterületen dolgozó hivatásos állomány megyénkben.
Pócsi-Benke Valéria tű. őrnagy, megbízott szolgálatvezető köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy az első alkalommal, de hagyományteremtő céllal induló továbbképzés, egyrészt a 2012-es szervezeti átalakulást követő és folyamatosan bővülő feladatrendszert hivatott egységesebb, átláthatóbb formába önteni, továbbá hogy az adminisztrációval és szervezési teendőkkel megbízott állomány a lehető legfelkészültebb legyen a szakterületét érintő jogszabályi és informatikai kérdéseket illetően.

Ezt követően Dr. Nagy Imréné tű. hadnagy, a humán szolgálat oktatási feladatairól tartott előadást, a 2/2013-as BM rendelet, és a 85/2014-es kiképzési szabályzat alapján. A hadnagy beszélt többek között a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ iskolázási rendszeréről, a szervezethez bekerülés iskolai feltételeiről és az életpályamodell felépítéséről is. Kiemelte a napi szakmai tevékenységhez kapcsolódó továbbképzések, átképzések, önképzések jelentőségét, valamint az éves kiképzési tervnek megfelelően biztosított felkészítési lehetőségeket is. Elmondta, hogy a sikeres továbbképzések alapjai a magas szintű szakmai tudással rendelkező előadók mellett a háttérmunkát biztosító humán szakemberek is, hiszen a szervezési, dokumentációs és visszaellenőrzési feladatok mind rájuk várnak. A professzionális háttérmunka pedig nagymértékben befolyásolja a tréningek színvonalát és hatékonyságát. Végezetül a különböző szakterületek felkészítési lehetőségeiről beszélt bővebben, és a rendészeti vezetőképzésről és tehetség gondozásról is esett szó.

A találkozó végén interaktív beszélgetés keretében beszélték meg a felmerülő problémákat. Szolgálatvezető asszony a délelőtt végén a gyakorlatorientáltságra hívta fel az állomány figyelmét, hiszen mint említette, hasonlóan mindegyik szakterülethez, itt is a tervezés az alapja a hatékony munkának.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.