Mancs, Lehoczki László és Hatira Kaplan

Debrecenben diplomázott, majd családot alapított a török “kislány”, akit Mancs talált meg a romok alatt

Ország

Súlyos tragédia híre járta be a világot 1999. augusztus 17-én: a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg a Törökország nyugati részén fekvő Izmit környékét. A katasztrófa legalább 17 ezer ember halálát okozta, és 20 ezer épületet rombolt porig. A sérültek száma 40 ezer fölött volt.

A katasztrófa súlyosságát fokozta, hogy a földrengést követő 24 órán belül szinte semmilyen segítség nem érkezett, még a katasztrófaelhárítás sem mozdult, a tengerészetet nem mozgósították a polgári lakosság megsegítésére. Csak magán-mentőalakulatok siettek a helyszínre. Közöttük volt a miskolci Spider Special Rescue Team tagjaként Lehoczki László és híres németjuhásza, Mancs.

A derék eb az izmiti akció után vált igazán híressé, ugyanis Mancs a földrengés után 82 órával talált meg egy hároméves kislányt a romok alatt.

A kislány, Hatira Kaplan azóta nővé érett, Debrecenben diplomát szerzett, majd családot alapított. Megmentőjével azóta is tartja a kapcsolatot, Lehoczki László nemrég újra felidézte a Facebook-oldalán pályafutása szívszorító eseményét:

Szóval Hatirát 82 óra után sikerült élve megtalálni. Sok-sok küzdelmes órát vett igénybe, hogy a romok alatt eljussunk hozzá, biztonságosan kiemeljük, és visszaadjuk a családjának.
Azt hiszem, pályafutásom,az egész szakmai múltam egyik meghatározó, szívszorító eseménye volt ez.
A mai napig nem tudok könnyek nélkül visszaemlékezni rá. Azóta Hatira felnőtt, diplomát szerzett Debrecenben, majd visszatért Törökországba, férjhez ment, és született egy gyönyörű kislánya

– írta Lehoczki László, közös fotókat is mellékelve Hatira születésnapi köszöntéséhez: