Gyurcsány Ferenc szerint mindenki más felelős a Fidesz kétharmadért - csak ő nem

Gyurcsány Ferenc szerint mindenki más felelős a Fidesz kétharmadért – csak ő nem

Ország

Ki valójában a felelős az egymást követő négy kétharmadért? Ezt igyekezett megmagyarázni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök keddi Facebook videójában.

Elmondta, amikor lemondott 2009 elején, az MSZP 30 százalékon állt, ami 1,5 millió szavazót jelentett, de kétségtelen, hogy a Fidesz 2010-es kétharmadáért ő is felelős, ám más is, például Bajnai Gordon akkori kormányfő azért is, mert Orbán Viktort egy beszédének demokratának nevezte, nem figyelmeztette a választókat, hogy baj is lehet belőle.

Gurcsány ugyancsak felelősnek tartja az MSZP-t akkori miniszterelnök-jelöltjével, Mesterházy Attilával és elnökével, Lendvai Ildikóval együtt. Ugyanis hiába építettek a kormányzásuk alatt autópályát, kórházat, egyetemet, az akkori kormánypárt ezt letagadta, hogy eltávolítsa magát a korábbi kormányfőjétől, vagyis Gyurcsánytól.

A 2014-es kétharmad kapcsán úgy fogalmazott, az akkori ellenzéki pártok (MSZP, Együtt, DK, Párbeszéd, liberálisok, LMP, illetve Jobbik) ha megértették volna, hogy a közös indulással verhető a Fidesz, nyerhettek volna, mert együtt messze több szavazatot kaptak Orbán Viktorral. Hangsúlyozta: nem „a Gyurcsány” akart külön indulni, hanem Vona Gábor Jobbik-elnök és Schiffer András LMP-elnök.

Legalább bizonyos körzetekben mondhatták volna azt, hogy utat kell engedni a legesélyesebbeknek, például négy választókerületet is veszítettek amiatt, hogy az LMP nem működött együtt. Vagyis első helyen szerinte Schiffer, másod sorban pedig Vona Gábor a felelősek az akkori kétharmadért.

Úgy vélte, az ellenzék pártjai 2018-ban sem értették meg, hogy csak együtt tudták volna útját állni a Fidesznek, ezt csak a DK és az MSZP értette, a többiek szinte semmit sem tettek.

“Nem akarom lelőni a végső poént, de most mondom: hát ha valamiért, akkor 2022-ért végképp nem én, ha úgy tetszik nem Gyurcsány a hibás”

– szögezte le. Ugyan megértette az ellenzék, hogy együtt kell működnie, a DK tudta őket egy asztalhoz ültetni 2020 nyarára, és olyan jól állt az ellenzék 2021 októberére, hogy vezettek is a felmérések szerint. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kérte, hogy Gyurcsány „tűnjön el” a kampányból, ezt ő meg is tette,. Ennek ellenére 2022 februárjában már érdemben újra a Fidesz vezetett, aztán jött a háború is, és végül megint kétharmadot kapott a kormánypárt.

“A legnyugodtabban állíthatom, hogy ha valamiért, a 2022-es fideszes kétharmadért én egyáltalán nem vagyok felelős “

– szögezte le Gyurcsány Ferenc, aki szerint ő a 2010-es kétharmadban felelős kizárólag, de abban is csak egyharmad részben. – szögezte le kifejtve, hogy az erről szóló „hamis mítosz” azért épült meg, mert az említett ellenzéki pártvezetők így hárították el a saját felelősségüket, bűnbakot képeztek inkább. Az érintetteknek így azt javasolta, hogy álmagyarázatok helyett nézzenek szembe önmagukkal.